Mediji: Trebinjska policija prijavila Gotovinu za ratne zločine

Gotovini je suđeno u Haagu za ratne zločine nad srpskim civilima u Hrvatskoj 1995. godine, ali je oslobođen (Pixsell)

Policijska uprava Trebinje dostavila je Tužiteljstvu Bosne i Hercegovine izvještaj protiv osobe inicijala A. G. zbog postojanja osnova sumnje da je počinio kaznena djela ratni zločin protiv civilnog stanovništva i ratni zločin protiv čovječnosti.

Iako trebinjska policija navodi tek inicijale, mediji u bh. entitetu Republika Srpska prenose kako je riječ o hrvatskom generalu Anti Gotovini. Mediji se pritom pozivaju na neslužbene izvore.

Iz trebinjske policije samo je priopćeno da je prijavljeni, kao zapovjednik Hrvatskog vijeća obrane, “kršio pravila međunarodnog humanitarnog prava, prvenstveno odredbi Ženevskih konvencija za vrijeme oružanog sukoba u Bosni i Hercegovini, na području općine Livno tokom 1992. godine”.

Glasnogovornica Centra javne bezbjednosti u Trebinju, Jovana Cvijetić u izjavi bh. medijima nije mogla ni potvrditi, ni demantirati da je riječ o Gotovini.

Bez komentara iz Tužiteljstva BiH

U Tužiteljstvu BiH nisu imali poseban komentar na takvu informaciju.

“Ako stigne takva prijava, vidjet ćemo o čemu se radi”, rekao je glasnogovornik državnog tužiteljstva Boris Grubešić.

Iz Tužiteljstva BiH o “slučaju Gotovina” su se očitovali u kolovozu 2016. godine, kada su potvrdili da se protiv Gotovine ne vodi nikakva istraga niti je on osumnjičen za ratne zločine.

Tada je u Tužiteljstvu postojao samo predmet, kojega je još 2006. otvorila policija Republike Srpske, kada je zbog navodnih ratnih zločina prijavljeno više hrvatskih časnika, među kojima i general Gotovina.

Po toj prijavi, Tužiteljstvo BiH nikada nije podnijelo zahtjev za istragom.

Suđeno mu u Hagu

Gotovina je prošle godine imenovan za posebnog savjetnika ministra obrane Hrvatske, a svojedobno mu je suđeno u Haagu za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti počinjene nad srpskim civilima u Hrvatskoj 1995. godine.

Godinama je bio u bijegu, a onda je uhapšen na Kanarskim otocima 2005. godine.

Kasnije je prvostupanjskom presudom osuđen na 24 godine zatvora, ali mu je Žalbeno vijeće Haškog suda prije pet godina ukinulo kaznu i oslobodilo ga.

Gotovinino ime spominjalo se prošle godine i u priči o navodnim kaznenim prijavama protiv hrvatskih generala u Bosni i Hercegovini.

Snimaju film o Gotovini

Beogradski mediji tada su, pozivajući se na Ministarstvo unutrašnjih poslova bh. entiteta Republika Srpska, naveli kako je policija podnijela kaznene prijave protiv 16 hrvatskih generala zbog ratnih zločina, počinjenih u rujnu i listopadu 1995. godine.

Među prijavljenim generalima su, navodno, i Ante Gotovina, te hrvatski ministar obrane Damir Krstičević.

Hrvatske generale terete da su kao neposredni voditelji vojnih operacija “Maestral” i “Južni potez” u pet bh. općina odgovorni za progon 120.000 ljudi i ubojstvo 1.644 civila i vojnika.

Nedavno je na lokacijama u Hrvatskoj i BiH počelo snimanje filma i televizijske serije General o životnom putu Ante Gotovine u režiji Antuna Vrdoljaka.

Izvor: Agencije