Mediji: Trump je opsjednut Putinom zbog ‘kompleksa oca’

Vladimir Putin, Donald Trump
Trumpova izjava izazvala je kritike i republikanaca koji su ga već kritizirali zbog stava prema Putinu u Helsinkiju (AP)

Griješe oni koji kažu da Donald Trump podržava Vladimira Putina zbog toga što ruski predsjednik zna neke informacije koje bi mogle nauditi američkom kolegi. Moguće objašnjenje za ovu situaciju bi bilo da Trump u Putinu vidi svog oca.

Ako posmatrate stvari iz Trumpovog ugla, onda pretpostavljate da ukoliko Putin posjeduje određene informacije o njemu, Trump bi bio oprezan da javno ne pohvali Putina, ako ga već ne kritizira, piše novinar Foreing Policyja James Traub. Trump čini sasvim suprotnu stvar, tvrdi autor teksta. On na sav glas hvali Putina, a svojoj administraciji prepušta da štiti državu od neprijatelja.

Stepen na koji je Trump uzdigao Putina ima veze s njegovim kompleksom kojeg najvjerovatnije ima od oca. To je nešto što on radi nesvjesno, a vjerovatno je razlog to što u Putinu vidi svog oca.

Jedino čemu teži jee pobjeda

Autor teksta spominje Trumpove pohvale na račun Putina za vrijeme predizborne kampanje 2016. godine, opisujući to kao čudno ponašanje. Trump je za vrijeme svoje predizborne kampanje pretpostavljao da bi mogao izgubiti, pa se nije previše posvećivao onima za koje je mislio da neće glasati. Jedino što je uvijek radio jeste održavanje veze s Putinom. Amerikance, pak, Putin nikada nije privlačio, čak su ga smatrali čudovištem, zbog njegovih intervencija u Siriji i Ukrajini.

Trumpovo ponašanje prema Putinu i to što je bio spreman riskirati političke principe zbog njega moglo se i može definirati kao duboko uvjerenje u ispravnost takvog stava. Poznato je da Trumpa privlače diktatori svih vrsta, uključujući i, kako autor kaže, luđaka Filipinca Rodriga Dutertea. To nije čudo, jer se Trump divi snazi, a prezire slabost bilo koje vrste. Za njega je izazov uspostaviti odnos s liderom Sjeverne Koreje ili Putinom, što smatra krajnjim dometom svoje snage.

Jedino čemu Trump teži jeste pobjeda. To ponašanje mu je usadio otac Fred Trump, za kojeg kaže da ga najbolje opisuje riječ “ubica”.

Divi se snažnima, prezire slabe

Više nije tajna da se Trump divi snažnima, a prezire slabe. On smatra da svaka prepreka na putu ostvarenja njegovih ciljeva, uključujući i zakon, treba biti otklonjena. Trump vjeruje da na svijetu posjeduje moć nad svime, osim nad najmoćnijim čovjekom, u ovom slučaju Putinom.

Putin je došao na vrh na brutalniji način nego što Trump može i zamisliti. Sve što je želio, postigao je silom. Možda Trump vjeruje da je Putin intervenirao na američkim izborima 2016. godine, ali ono što je sigurno jeste da se divi Putinovoj smjelosti.

Da je Donald Trump morao izabrati jednu osobu koju bi na ovom svijetu volio, to bi vjerovatno bio Vladimir Putin.

Izvor: Agencije