Mediji: Trump psovao zbog Njemačke i Francuske

Sergej Skripalj, Trovanje, Salisbury
Više od 20 zemalja protjeralo je više od 150 ruskih diplomata nakon što je London optužio Moskvu za trovanje Skripalja (EPA)

Predsjednik SAD-a Donald Trump pobjesnio je kad je doznao da će američki saveznici u Europi – Francuska i Njemačka – protjerati samo po četvero ruskih diplomata, nasuprot Amerikancima, koji su protjerali njih 60, zbog slučaja trovanja bivšeg špijuna Sergeja Skripalja i njegove kćeri Julije.

Trump je, kako piše Washington Post, izgleda, vjerovao da će neke europske zemlje iz svojih prijestolnica protjerati isti broj ruskih diplomata kao i SAD.

Pobjesnio je, kako se navodi, i zbog toga što je SAD u medijima predstavljen kao da zauzima najčvršći stav prema Rusiji, prenosi Tanjug.

Njegovi suradnici pokušali su ga uvjeriti da je ukupan broj protjeranih diplomata u Europi otprilike isti kao u SAD-u, međutim, Trump je na to odgovorio da ga je briga za ukupan broj, tvrdi neimenovani sugovornik Washington Posta.

WP: Oklijevao povjerovati obavještajnim podacima

Sve bješnji, Trump je vjerovao da su ga njegovi suradnici naveli da vjeruje kako će biti mnogo više protjeranih diplomata u Europi.

“Mnogo je psovao. Mnogo”, kaže sugovornik lista.

Više od 20 zemalja protjeralo je više od 150 ruskih diplomata iz solidarnosti s Velikom Britanijom, koja je optužila Moskvu za trovanje kontraobavještajca Sergeja Skripalja iako Rusija niječe krivnju, ističući kako London nije dao nikakve dokaze za to.

Kako piše Washington Post, Trump je u početku oklijevao povjerovati obavještajnim podacima da Rusija stoji iza incidenta u Salisburyju, što neki njegovi pomoćnici objašnjavaju njegovom sklonošću da vidi zavjere.

Da bi ga uvjerili, oni su ga upozorili da će ga mediji kritizirati ako se ne solidarizira sa saveznicima.

On je inzistirao da je trovanje Skripalja europski problem, kao i da europski saveznici trebaju preuzeti vodstvo u reakciji.

“Zašto od mene tražite da to učinim?”, upitao je Trump u razgovoru s britanskom premijerkom Theresom May. “Šta će Njemačka učiniti? A Francuska?”

‘Da ste mi rekli, i ja bih protjerao toliko’

Trump je pobjesnio kad je čuo medijska izvješća da je protjerivanje ruskih diplomata najveće u američkoj povijesti, usporedivši to s brojem protjeranih u Europi.

“Da ste mi rekli da će Francuska i Njemačka protjerati samo po četvero, i ja bih ih protjerao toliko”, rekao je Trump, tvrdi jedan od njegovih suradnika.

Službeni je London optužio Rusiju za trovanje Skripalja i njegove kćeri 4. ožujka u engleskom gradu Salisburyju nervnim otrovom “Novičokom”, koji je razvijen u nekadašnjem Sovjetskom Savezu.

Sergej Skripalj još je u bolnici i oporavlja se, dok je njegova kći Julija otpuštena s bolničkog liječenja i nalazi se na tajnoj lokaciji.

Izvor: Agencije