Mediji: Turska izdala potjernicu za Hakanom Sukurom

Nogometna karijera Sukura trajala je od 1987. do 2007. godine (EPA)

Turska je izdala potjernicu za bivšom nogometnoj zvijezdom ove države Hakanom Sukurom u okviru istrage nakon pokušaja državnog udara, objavili su u petak mediji.

Vlasti ove države dovode Sukura u vezu sa Fethullahom Gulenom, koji se nalazi u egzilu u Sjedinjenim Američkim Državama, a Turska ga traži jer ga smatra odgovornim za neuspjeli vojni udar 15. jula.

Sukur (44), bivša međunarodna nogometna zvijezda i legenda ovog sporta u svojoj državi optužen je kako je „član naoružane terorističke grupe“, a pritom se misli, kaže agencija AFP, na Gulenovu organizaciju.

Sukorov otac Selmet, priveden je u Sakaryi, na sjeverozapadu Turske, u okviru istrage vezane za pokušaj državnog udara, javlja Anadolija.

Bivši nogometaš nikad nije skrivao simpatije za Gulena, a napustio je Tursku prošle godine i otišao živjeti u Kaliforniju jer je protiv njega bio otvoren krivični postupak zbog uvreda predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana.

Najbrži gol u historiji SP-a

Sukur je ušao u politiku uz Erdogana i izabran je za zastupika 2011. na listi Stranke pravde i razvoja (AKP) . Ostavku je podnio 2013. godine poslije istrage o korupciji koja je obuhvatila bliži krug Erdoganovih saradnika.

Sukur se tada priklonio pokretu Gulena i iznosio je kritike što je Vlada zatvorila škole Gulenovog pokreta Hizmet. U junu mu je suđeno u odsustvu zbog optužbi da je uvrijedio Erdogana putem društvenih mreža.

Nogometna karijera Sukura trajala je od 1987. do 2007. godine. Tursku je predstavljao 112 puta, kada je dao 51 gol.

Bio je uzdanica turskog Galatasaraya, a jedno vrijeme je igrao i u inostranstvu za Inter Milan, Parmu i Blackburn Rovers.

Ostat će upamćen po meču protiv Južne Koreje 2002. godine po tome što je dao gol poslije samo 11 sekundi od početka meča. To je najranije postignut gol na nekoj utakmici u historiji Svjetskog prvenstva.

Izvor: Agencije