Mediji u Srbiji: Rezolucijom o Srebrenici djeca u svijetu uče o genocidu

U tekstu nigdje nisu spomenute ni Srbija ni RS, ali se poziva na presude u Haagu u kojima se govori o genocidu u Srebrenici kojeg su počinile snage RS (EPA)

Rezolucija o Srebrenici, koju je u Vijeću sigurnosti UN pripremila Velika Britanija, predviđa da djeca ubuduće u školama uče o genocidu, pišu beogradski mediji pozivajući se na diplomatske izvore.

Dokument ima ukupno 13 tačaka, a u devetoj je upućen apel svim državama u svijetu da učenje o genocidu uvrste u nastavne programe, piše beogradski Blic.

„Apelira se na sve države (u svijetu) da razvijaju obrazovne programe koji će usaditi u buduće generacije lekcije koje su naučili iz prošlih genocida“, navedeno je u 9. tački britanske deklaracije o genocidu u Srebrenici.

Ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić potvrdio je da je misija Velike Britanije u UN-u dostavila Srbiji nacrt rezolucije.

U preambuli stoji tvrdnja da su „desetine hiljada žena i djevojaka, muškaraca i dječaka bile žrtve seksualnog nasilja tokom sukoba u BiH, uključujući Srebrenicu“, piše Blic i naglašava kako se “srpske žrtve u BiH ne pominju ni na jednom mjestu”.

U tekstu, također, nigdje nisu spomenute ni Srbija ni Republika Srpska, ali se rezolucija poziva na presude u Haagu u kojima se govori  o genocidu u Srebrenici koji su počinile snage Republike Srpske.

Prema navodima Blica, rezolucija sadrži formulacije poput „najoštrije se osuđuje genocid u Srebrenici“ i „osuđuje se svako negiranje genocida“.

Poređenje sa Ruandom

Dačić je povodom nactra rezolucije o Srebrenici izjavio da će “Srbija pažljivo razmotriti i rukovoditi  se nacionalnimi državnim interesima, ne dovodeći u sumnju opredeljenje za kažnjavanje ratnih zločina”.

Najavio je da će od utorka početi konsultacije s ostalim članicama Vijeća sigurnosti o rezoluciji, čiji će konačni tekst biti razmatran 7. jula. 

Upitan za to kako izgleda tekst rezolucije, Dačić je rekao da ne može sve da kaže zato što ima više tačaka, da postoje opći dijelovi, ali i dijelovi koji se konkretno odnose na zločin u Srebrenici.

“Navodno je cilj te rezolucije proces pomirenja, ali u tom tekstu se na dvadeset mesta pominje genocid, a samo na jednom mestu pomirenje. Mi ćemo veoma pažljivo razmotriti taj tekst i rukovodićemo se našim nacionalnim i državnim interesima, ne dovodeći pri tom u sumnju opredeljenost Srbije za sankcionisanje ratnih zločina.”

Dačić je dodao da je osnovni komentar ljudi koji su sagledali tekst rezolucije, da se argumentacija u njemu poziva na sličnu rezoluciju koja je bila donijeta u Ruandi.

“Ali, ovde je velika razlika u tome što su se u Ruandi zadržali na opštim principima, a ovde je reč o jednom delu značajnog dela rezolucije koji sadrži formulacije koje predstavljaju novinu u odnosu na tu rezoluciju o genocidu u Ruandi”, ocijenio je ministar vanjskih poslova Srbije.

Izvor: Agencije