Mediji u Srbiji: Ugljanin pozvao Pacollija i priznao Kosovo

Bošnjačko nacionalno vijeće pozvalo je Pacollija da posjeti Novi Pazar prošlog vikenda (Arhiva)

“Sulejman Ugljanin priznao Kosovo, zove Pacolija u Novi Pazar”, jedan je od naslova srbijanskih elektronskih medija koji su izvještavali o pozivu koji je predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) uputio kosovskom ministru vanjskih poslova Behgjetu Pacolliju.

Kako je u srijedu izvijestio TV Klan Kosova, BNV je pozvalo Pacollija da posjeti Novi Pazar.

Ta televizija je kasnije objavila faksimil pisma, u koje je imala uvid, a kojim se Pacolli poziva da 21. i 22. jula posjeti Bošnjačko nacionalno vijeće, Novi Pazar i druge sandžačke opštine.

“Imajući u vidu opredijeljenost svih država Zapadnog Balkana ka evropskim i evroatlantskim integracijama kao i značaj uspostavljanja trajne stabilnosti na području Zapadnog Balkana, smatramo afirmativnim da Vi u svojstvu zamjenika premijera i ministra vanjskih poslova Republike Kosova posjetite Bošnjačko nacionalno vijeće, Novi Pazar, kao i druge sandžačke opštine”, stoji u pismu, koje je potpisao sekretar Vijeća Mirza Hajdinović.

Poziv još nije objavljen na zvaničnoj stranici BNV-a.

Šef kosovske diplomatije ranije je izjavio da postoji mogućnost da posjeti Novi Pazar, ako mu to budu dozvolile vlasti u Beogradu, a na to je reagirao i zvanični Beograd.

‘Dostojanstven odgovor’

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za KiM Marko Đurić kazao je da će odgovor srbijanskih vlasti biti dostojanstven i odgovoran.

“Reagovaćemo suprotno od onoga što očekuju. Očekuju da ćemo nervozno da reagujemo, a reagovaćemo ozbiljno i odgovorno, sačuvaćemo dostojanstvo Srba, niko neće divljati. Reagovaćemo na način primeren državi”, rekao je Đurić, prenosi Tanjug.

O mogućnosti Pacollijeve posjete za medije je govorio i Milovan Drecun, predsjednik Odbora za KiM Skupštine Srbije.

“Ni oni (BNV) ni Sulejman Ugljanin nemaju prava da govore u ime svih građana Raško-polimske oblasti, a posebno ne u ime Srba koji tamo žive”, kazao je on, navodi Telegraf.

Drecun je dodao kako su propisane i dogovorene procedure na osnovu kojih mogu kosovski zvaničnici dolaziti i da niko mimo tih procedura ne može dolaziti u Srbiju.

“Da neko poziva nekog takozvanog ministra spoljnih poslova nepostojeće države? Pa to jeste poruka da oni priznaju tu samoproklamovanu državu. Nema ministra spoljnih poslova, nema ni države Kosovo, i ne može niko da dođe sa Kosova u svojstvu nekakvog ministra spoljnih poslova”, kazao je Drecun.

Izvor: Agencije