Mediji: U Ukrajini poginulo 50.000 ljudi

Njemački sigurnosni organi smatraju kako je u sukobima na istoku Ukrajine do sada stradalo čak 50.000 ljudi, što je skoro 10 puta više od službenih podataka o žrtvama sukoba, ističe Frankfurter allgemeine zeitung u nedjeljnom izdanju.

Pozivajući se na insajdere, list piše da bi, prema informacijama iz njemačkih sigurnosnih krugova, broj stradalih ukrajinskih vojnika i civila mogao biti oko 50.000 ljudi.

Službene brojke su, prema tim saznanjima, “definitivno preniske i nisu pouzdane”.

U tekstu se podsjeća da ukrajinska vlada iznosi da je u borbama poginulo 1.200 vojnika i 5.400 civila, a Ujedinjeni narodi iznose podatak o 5.358 mrtvih.

‘Telefonski samit’

Lideri Rusije, Ukrajine, Francuske i Njemačke trebali bi u nedjelju telefonski razgovarati što će predstavljati kulminaciju višednevnih diplomatskih susreta i razgovora u cilju pronalaženja rješenja za ukrajinsku krizu.

Dmitrij Peskov, glasnogovornik ruskog predsjednika, potvrdio je, nakon petosatnih razgovora ruskog predsjednika Vladimira Putina, njemačke kancelarke Angele Merkel i francuskog predsjednika Francoisa Hollandea, održanih u Kremlju u petak, kako će rad po pitanju ukrajinske krize biti nastavljen, a preliminarni rezultati bit će sumirani tokom razgovora u nedjelju.

Te razgovore nazvao je “telefonskim samitom”.

Prije susreta s Putinom, evropski lideri razgovarali su i s ukrajinskim predsjednikom Petrom Porošenkom u Kijevu.

“Ako ne uspijemo pronaći trajni mir, savršeno poznajemo scenario i on ima ime, a zove se rat”, rekao je Hollande po povratku u Francusku.

Merkel je prethodno priznala da je neizvjesno hoće li uspjeti francusko-njemačka inicijativa za mir u Ukrajini.

Putin je nakon tih razgovora kazao kako Rusija “ne želi ni s kim ratovati, nego želi sa svima sarađivati”.

U međuvremenu je, tokom susreta sa bjeloruskim predsjednikom Aleksandrom Lukašenkom, Putin najavio kako će se ponovo sastati sa ukrajinskim, njemačkim i francuskim liderima i to u srijedu u Minsku.

Susret Lavrova i Kerryja

Tokom vikenda na temu ukrajinske krize, učestvujući na konferenciji o bezbjednosti u Minhenu, razgovarali su i ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov i američki državni sekretar John Kerry.

Saglasili su se da političko rešenje ukrajinskog konflikta nema alternativu.

“Američki državni sekretar pružio je podršku nedavnim razgovorima o ukrajinskoj krizi u Moskvi između predsjednika Putina, kancelarke Merkel i predsjednika Hollandea”, potvrdilo je rusko Ministarstvo vanjskih poslova.

Lavrov je ipak Kerryju rekao kako će plan Washingtona da snabdijeva oružjem i vojnom opremom kijevsku Vladu “biti praćen nesagledivim posljedicama” i da to prijeti da naruši napore u postizanju političkog rješenja krize na istoku Ukrajine.

“Rusija i SAD vjeruju da je sveobuhvatan dijalog o ustavnoj reformi preduslov za uspostavljanje mira i stabilnosti u Ukrajini”, navedeno je u saopćenju ruskog Ministarstva.

Lavrov je još poručio kako “Rusija neće ići protiv nacionalnih interesa i svoje principijelne pozicije”, ali da je spremna na “konstruktivnu interakciju” sa SAD-om.

Po njemu, konfrontacije koje imaju za cilj nametanje sankcija Rusiji nemaju perspektivu.

Izvor: Agencije