Mediji: Uskoro susret Jahjage i Nikolića

Susretu treba prisustvovati i visoka predstavnica EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton (AFP)

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić i kosovska predsjednica Atifete Jahjaga mogli bi se uskoro sastati, potvrđeno je u Beogradu i Prištini, dok kosovski mediji neslužbeno navode 6. februar kao datum njihovog mogućeg susreta pod pokroviteljstvom Evropske unije, prenosi Hina.

“Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić više puta je javno pozvao (Atifete) Jahjagu da se sastanu i očekujemo da će taj susret biti realiziran u što skorijem periodu”, rečeno je beogradskim medijima u uredu predsjednika Srbije.

Kako je objašnjeno, čeka se službena potvrda Prištine, a sastanak bi bio organiziran uz pokroviteljstvo EU-a.

Podrška iz Brisela

Nakon što je i Priština nagovijestila mogućnost skorašnjeg sastanka, za beogradsku B92 su iz Predsjedništva Srbije rekli da se sastanak očekuje uskoro, ali nisu mogli potvrditi i datum.

Ranije u utorak predsjednik parlamentarnog Odbora za Kosovo, Milovan Drecun, izjavio je kako očekuje da se “uskoro sastanu” predsjednici Srbije i Kosova, Tomislav Nikolić i Atifete Jahjaga.

On je novinarima u Parlamentu Srbije rekao da će taj susret “biti veoma dobro primljen u međunarodnoj zajednici, posebno u Briselu, kao snažan doprinos Beograda stabiliziranju” odnosa Beograda i Prištine.

I glasnogovornik predsjednice Kosova Arber Vlahiu je, kako prenose beogradski mediji, rekao da se sastanak dvoje predsjednika može desiti veoma brzo.

“Modalitete sastanka, koji se razmatraju, realiziraće EU i sastanak se može desiti veoma brzo. Ne mogu ništa jasnije reći, jer EU i dalje radi u tom pravcu”, kazao je neslužbeno Vlahiju.

Kosovski internetski portal Indeks online navodi, pozivajući se na diplomatske izvore u Prištini, da će se sastanak Nikolića i Jahjage održati 6. februara, a da će susretu prisustvovati i visoka predstavnica EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton.

Na neutralnom terenu

Beogradski mediji izvijestili su krajem prošle godine da je “Nikolić uputio poziv Jahjagi”, te da je “iz Prištine stigao pozitivan odgovor”.

“Budući da su obje strane izvijestile i Brisel, za očekivati je da se Nikolić i Jahjaga sastanu na neutralnom terenu ubrzo nakon narednog razgovora premijera Kosova i Srbije”, izvijestili su krajem decembra beogradski mediji.

Nikolić je uoči Nove godine u intervjuu listu Politika rekao da je o pozivu koji je uputio predsjednici Kosova izvijestio Ashton i povjerenika za proširenje Štefana Fulea, ocjenjujući kako je manje važno gdje bi bio održan taj susret, ali da bi “možda trebalo izbjeći i Beograd i Prištinu”.

Izvor: Agencije