Mediji: Uskoro zid na tursko-sirijskoj granici

Izgradnja zida počela je 2014. godine iako je Turska zadržala politiku otvorenih granica prema sirijskim izbjeglicama (Reuters)

Betonski zid koji bi trebao spriječiti ilegalne prelaske na 900 kilometara dugoj turskoj granici sa Sirijom, bit će izgrađen do kraja februara naredne godine, izjavio je u srijedu turski zvaničnik upućen u projekt, prenose agencije.

Zvanična Ankara je već dugo pod pritiskom saveznika u NATO-u da zatvori granicu prema teritoriji Sirije pod kontrolom oružane grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL), a zabrinuta je i zbog toga što milicija sirijskih Kurda YPG kontrolira najveći dio granice sa Sirijom.

Izgradnja zida počela je 2014. godine, iako je Turska zadržala politiku otvorenih granica, zbog koje je utočište u toj zemlji našlo približno tri miliona Sirijaca.

„Izgradnja će biti gotova u roku od pet mjeseci“, rekao je turski zvaničnik koji je tražio da ostane anoniman jer nema odobrenje za kontakte sa medijima.

Dodao je kako, međutim, zimsko vrijeme može biti izazov rasporedu.

‘Štit Eufrata’

Turska je, zajedno sa sirijskim pobunjenicima, prošlog mjeseca pokrenula operaciju “Štit Eufrata” kako bi potisnula ISIL sa svojih granica i zaustavila napredovanje YPG-a.

Turska smatra kako YPG ima bliske veze sa Radničkom partijom Kurdistana (PKK) i prema obje grupe se odnosi kao prema terorističkim organizacijama.

Do sada je napravljen zid od 200 kilometara, podsjeća Reuters, te prenosi napise lokalnih medija koji smatraju kako će izgradnja zida i ceste pored njega za patrole koštati 672 miliona američkih dolara.

Napravljen od sedmotonskih montažnih blokova, iznad kojih će biti bodljikava žica, zid će biti visok tri i širok dva metra.

Izvor: Agencije