Mediji: VW plaća odštetu američkim trgovcima

Njemačka kompanija će samo na američkom tržištu potrošiti ukupno 16,5 milijardi dolara (EPA)

Kompanija Volkswagen pristala je da isplati više od 1,2 milijarde dolara za 650 prodavaca njegovih automobila u SAD-u zbog gubitaka koje su pretrpjeli uslijed skandala sa manipulisanjem vrijednostima ispušnih plinova iz automobila njemačkog proizvođača, izvještava Reuters pozivajući se na dva neimenovana izvora.

Njemačka kompanija i advokat koji zastupa američke prodavce VW-ovih automobila najavili su načelni dogovor na ročištu u sudu u San Franciscu, ali su odbili da otkriju iznos.

Nagodba, do koje se stiglo nakon tromjesečnih pregovora, uslijedila je poslije naloga sudije datog VW-u da što prije odluči da li će popraviti ili otkupiti 85.000 luksuznih automobila, u čije je trolitarske motore ugrađen softver za lažiranje rezultata emisije štetnih plinova.

Reutersovi izvori otkrivaju da je u nagodbu “tešku” 1,2 milijarde dolara uključena nadoknada trgovcima zbog štete prouzrokovane skandalom, kao i naknada za dodatne troškove zbog neprodatih vozila.

VW je također pristao na određene novčane uplate američkim trgovcima da bi se što prije oporavili od gubitaka prouzrokovanih skandalom.

“Smatramo da je načelni dogovor sa Volkswagenovim trgovcima u SAD-u važan korak u našem nastojanju da popravimo stvari, kako s trgovicima, tako i s VW-ovim akcionarima u SAD-u”, izjavio je generalni direktor VW-a za sjevernoamerički region Heinrich J. Woebcken.

Prijete nove kazne

Njemačka kompanija će samo na američkom tržištu potrošiti ukupno 16,5 milijardi dolara kako bi sanirala štetu. Međutim, i dalje joj prijete milijarde dolara potencijalnih kazni zbog kršenja američkog zakona o emisiji plinova, kao i troškovi mogućeg otkupa luksuznih vozila sa trolitarskim dizel motorima, navodi britanska agencija.

VW je priznao prošlog septembra da je u 11 miliona vozila isporučenih širom svijeta ugradio manipulativni softver koji je prikazivao lažne vrijednosti ispušnih plinova.

Kompanija je u junu pristala platiti više od 15,3 milijarde dolara na ime otkupa preko 475 hiljada vozila isporučenih u SAD-u.

Izvor: Agencije