Mediji: Zabrinutost zbog ʽhaosaʼ u Makedoniji

Mediji javljaju da građani iz kumanovskih naselja gdje još traju sukobi bježe ka gradu (EPA)

Specijalne jedinice makedonske policije pokrenule su jutros u Kumanovu akciju protiv jedne “naoružane grupe”, a u pucnjavi koja traje od ranog jutra ima poginulih i ranjenih, izvještavaju zapadne agencije i mediji u regiji.

Makedonski mediji izvještavaju da je u akciji policije poginulo troje ljudi, a da je povrijeđeno 15, od kojih troje teže.

Kako prenosi Reuters, specijalne jedinice u oklopnim vozilima blokirale su predgrađe Kumanova, grada koji se nalazi 40 km sjeverno od Skoplja, a lokalni mediji javljaju o žestokim sukobima i pucnjavi iz automatskog oružja.

Helikopteri nadlijeću područje na kome su 2001. vodile borbe između Albanaca i vladinih snaga, prije nego što je diplomatskim naporima spriječen opći građanski rat u Makedoniji, piše Jutarnji list.

Sarajevski portal Klix.ba prenosi da policija trenutno pokušava pronaći i eliminirati napadače, navodi Tanjug.

Blokirano je kompletno naselje, a prema neslužbenim informacijama, ima poginulih i povrijeđenih, među civilima i policijom.

TV Nova je javila da građani iz kumanovskih naselja gdje još traju sukobi bježe ka gradu.

Zabrinutost i osude

Ambasada SAD u Skoplju je izrazila saučešće porodicama poginulih policajaca i civila.

Iz tog diplomatskog predstavništva i iz Delegacije EU u Skoplju su saopćili da pažljivo i sa zabrinutošću prate razvoj događaja na terenu, te da su u neprekidnom kontaktu sa predstavnicima vlasti i političkim partijama.

Zvaničnici, politički predstavnici i diplomate pozivaju građane na smirenost i uzdržanost, te da ne nasjedaju na političke provokacije.

Događaj u Kumanovu osudilo je kosovsko Ministarstvo vanjskih poslova, a MVP Albanije saopćio je da sa zabrinutošću prati događaje u Makedoniji.

U saopćenju se osuđuje nasilje, a sukobljene strana pozivaju na smirenje.

“Govor mržnje i ekstremističke akcije moraju biti zamijenjeni poštovanjem osnovnih ljudskih prava, demokratije i vladavine prava. Međuetnički suživot predviđen Ohridskim sporazumom je od ključnog značaja za demokratsku stabilnost i put Makedonije ka euroatlantskim integracijama”, navodi se u reakciji albanskog ministarstva.

‘Zaustaviti diktatora’

U međuvremenu, prištinski list Ekspres je objavio, pozivajući se na izvore u Kumanovu, da u tom gradu ima i građana sa Kosova, koji su uključeni u oružanim incidentima u Kumanovu.

Kako javljaju prištinski mediji, pokret Samoopredjeljenje je zatražio od zvanične Prištine i Tirane da reagiraju i da zaustave, kako su naveli, “diktatora” Nikolu Gruevskog, premijera Makedonije.

MUP tvrdi da je grupa dobro naoružana i pripremljena, te da je policija naišla na žestok otpor, i da je napadnuta bombama i snajperima.

Makedonski mediji navode da naoružana grupa broji između 50 I 80 osoba.

Ranije danas oglasio se lider albanske partije, Demokratske unije integracija (DUI), manje članice vladajuće koalicije, Ali Ahmeti, poručivši da događaji u Kumanovu nikako nisu strateško opredjeljenje Albanaca u Makedoniji, na Kosovu, Albaniji i centralnom dijelu juga Srbije.

“Nismo uvjereni da smo jedna stabilna i sigurna Makedonija, ali smatramo da destabilizacija bilo koje države regije nije u interesu albanskog naroda”, rekao je Ahmeti.

Protesti širom zemlje

Incident dolazi dan pošto se hiljade opozicionih pristalica pridružilo protestima širom Makedonije zbog navodne policijske brutalnosti, prenosi AP.

Nešto manje od tri sedmice ranije, grupa od oko 40 etničkih Albanaca sa Kosova nakratko je preuzela kontrolu nad jednom policijskom stanicom na sjevernoj granici Makedonije, zahtijevajući stvaranje albanske države u Makedoniji, podsjetio je AFP.

Najnoviji događaji u Kumanovu potiču bojazni o nestabilnosti u bivšoj jugoslavenskoj republici još više nakon mjeseci političke krize, ocjenjuje Reuters.

Ovi događaji će najverovatnije produbiti zabrinutosti Zapada oko stabilnosti u Makedoniji, gdje je vlada na ivici kolapsa, zbog optužbi opozicije o ilegalnom prisluškivanju i zloupotrebi položaja, navodi britanska agencija.

Izvor: Agencije