Mediji: Zvjezdan Misimović okončao karijeru

Misimović (desno): Od državnog dresa oprostio se u augustu prošle godine, kada je kazao kako to radi teška srca. (Arhiva)

Bosanskohercegovački nogometaš Zvjezdan Misimović (32), kako javljaju njemački mediji, odlučio je okončati profesionalnu karijeru te je najavio kako bi u budućnosti volio raditi kao menadžer.

Njemački Bild na svome portalu navodi kako je bivši reprezentativac Bosne i Hercegovine odlučio “okačiti kopačke o klin”.

“Imao sam nekoliko ponuda u proteklim sedmicama, no nijedna me nije privukla. Sada mi je jedino važna porodica”, izjavio je popularni Miske.

Misimović je rekorder po broju nastupa za reprezentaciju Bosne i Hercegovine: u dresu “Zmajeva” odigrao je 84 susreta i postigao 25 golova.

Od državnog dresa oprostio se u augustu prošle godine, kada je kazao kako to radi teška srca.

“Osjećam da je došlo vrijeme da neko mlađi zauzme moje mjesto, a ja se preselim na tribine, kao najvatreniji navijač svoje reprezentacije, one za koju sam uvijek davao sve od sebe. Nadam se da će moja djeca, kao i buduće generacije, krenuti mojim putem i da će im biti mnogo lakše nego meni, jer kada je bilo najteže bio sam siguran i slušao svoje srce sa odlukom da igram za svoju domovinu.”

Od Bayerna do Kine

Karijeru je počeo u minhenskom Bayernu 2000. godine, da bi 2004. prešao u Bochum, za koji je odigrao 92 meča (21 gol).

Jednu sezonu je proveo u Nurnbergu (28 utakmica, 10 golova), da bi naredne dvije igrao za Wolfsburg, s kojim je postao prvak Njemačke.

U sezoni 2008-2009. “Vukovi” su osvojili Bundesligu, “Zwetschge”, kako su Misimovića zvali njemački navijači, tada je zabilježio rekordnih 20 asistencija, a napad su predvodili njegov sunarodnjak Edin Džeko i Brazilac Graffite.

Naredna stanica mu je bio turski Galatasaray, gdje je proveo sezonu, isti taj period nosio je dres moskovskog Dinama, da bi prošlu sezonu igrao za kineski Guizhou Rehne.

U posljednje vrijeme bilo je govora da bi mogao igrati sa FK Sarajevo, beogradsku Crvenu zvezdu te da ima nekoliko ponuda iz Njemačke.

Izvor: Al Jazeera i agencije