Medijsko udruženje podržalo Al Jazeeru

Al Jazeera se bori za slobodu govora (Al Jazeera)

Udruženje koje predstavlja više od 80 medijskih kompanija iskazalo je podršku Al Jazeeri u vrijeme kampanje, koju predvodi Saudijska Arabija, da se ugasi ova medijska mreža.

U saopćenju se navodi kako se Digital Content Next (DCN) pridružio velikom broju medija i organizacija koji su iskazali podršku Al Jazeeri.

„Ključno je cijeniti i štititi nezavisnost medijskih organizacija i novinara u cijelom svijetu. Svaki pokušaj ušutkivanja novinara ili zloupotrebe medijskih organizacija u pregovorima je udar na slobodu“, navodi se u saopćenju.

Komitet za zaštitu novinara, Human Rights Watch, Reporteri bez granica, New York Times i Guardian su osudili pokušaje da se Katar prinudi na gašenje Al Jazeere.

Blokada Katara

Al Jazeera opisuje kampanju, koju predvodi Saudijska Arabija, „kao pokušaj utišavanja slobode izražavanja u regiji i suzbijanja prava građana na informacije i na pravo govora“.

Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Bahrein i Egipat prekinuli su diplomatske veze sa Katarom i nametnuli sankcije državi 5. juna, optuživši je da „podržava terorizam“, što Katar kategorično odbacuje.

Nakon nešto više od dvije sedmice, četiri arapske države objavile su listu sa 13 zahtjeva sa rokom od 10 dana za njihovo ispunjavanje.

Među ovim tačkama je i potpuno gašenje Medijske mreže Al Jazeera, kao i drugih katarskih medija.

Izvor: Al Jazeera