Mediteran: Pronađen kostur star 2.000 godina

Tijela žrtvi brodoloma često budu odnesena ili ih pojedu ribe, te rijetko prežive desetljeća, a kamoli stoljeća (?asopis Nature)

Arheolozi su pronašli ljudski kostur star dvije hiljade godina na istom potonulom brodu na kojem su u Mediteranu pronašli sofisticirani komad tehnologije, antički satni mehanizam, objavio je časopis Nature.

Kostur je pronađen 31. augusta, a ako se iz njega uspije odrediti DNK, saznat će se i identitet osobe, prenosi taj naučni časopis.

Iznenađujuće očuvane kosti, koje uključuju dio lubanje, dvije kosti ruku, nekoliko rebara i dvije bedrene kosti, mogle bi otkriti tajnu o poznatom trgovačkom brodu iz prvog stoljeća prije naše ere, koji je vjerovatno potonuo tokom oluje u blizini grčkog otoka Antikythera. Grčka vlada treba dati dozvolu za testiranje DNK-a.

Dobro očuvane kosti

Taj kostur rijedak je pronalazak jer tijela žrtvi brodoloma često budu odnesena ili ih pojedu ribe, te rijetko prežive desetljeća, a kamoli stoljeća.

“Ne izgledaju kao kosti stare dvije hiljade godina”, rekao je Brendan Foley, podvodni arheolog s okeanografskog instituta Woodshole u Massachussettsu, koji učestvuje u vađenju kostura.

“Ne znamo ni za šta poput ovog”, dodao je.

Izvor: Agencije