Među američkim liberalima i omladinom opada podrška Izraelu

Skup podrške Izraelu u New Yorku tokom ofanzive Izraelaca na Gazu 2014. godine (Reuters)

U februaru 2017. godine izraelska ministrica pravde Ayelet Shaked izrazila je zabrinutost zbog “opadanja podrške Izraelu unutar Demokratske stranke”, govoreći američkoj jevrejskoj zajednici da je taj problem jedan od stateških za Izrael.

“Nisam mogla spavati kada sam prije dvije sedmice vidjela rezultate istraživanja”, rekla je ona.

No, novo istraživanje u Sjedinjenim Američkim Državama neće pomoći Shaked da spava u miru.

Njegovi rezultati pokazuju da trend na koji je upozoravala Shaked nije zaustavljen, već da reputacija Izraela među demokratama, mlađim glasačima, Afroamerikancima i Hispanoamerikancima sve više slabi.

Preispitivanje slijepe podrške

Izvještaj Economist/YouGova ukazuje na to da samo 25 posto demokratskih glasača Izrael smatra saveznikom Sjedinjenih Američkih Država, u poređenju sa 57 posto među republikancima.

Kao što su primijetile izraelske novine Haaretz, ove brojke pokazuju da je podrška Izraelu direktno povezana sa spolom, godinama, ekonomskim statustom i polutičkim pogledima.

Ona je najjače izražena među starijim i konzervativnijim bijelcima, a najmanje među mlađim, liberalnijim, manjinskim i ženskim glasačima.

“Sigurno postoji segment izraelske jevrejske javnosti koji je zabrinut zbog opadajuće reputacije zemlje”, kaže za Al Jazeeru izraelski novinar Edo Konrad.

“No, većina izraelskih Jevreja su ili postali apatični prema političkoj situaciji, ili pružaju podršku putu Vlade Benjamina Netanyahua prema hipernacionalizmu.”

Nominacija Bernieja Sandersa za vodstvo Demokratske stranke je jedan od primjera promjene kursa prema Izraelu – što je bio polarizirani odgovor na potez predsjednika SAD-a Donalda Trumpa da nominira Davida Friedmana za ambasadora SAD-a u Izraelu, što je bio drugi primjer.

Zagrljaj krajnje desnice

Uporedo s tim, kao što su u januaru zaključili Tamara Cofman Wittesa sa Brookings Institutiona i bivši američki izaslanik Daniel Shapiro, neki Amerikanci počeli su izraelsko-palestinski konflikt gledati kroz prizmu ljudskih prava.

“Posljednjih godina podrška Izraelu postala je važno pitanje, pošto mnogi liberali ne samo da ispituju izraelske postupke u Gazi, na Zapadnoj obali i u Jerusalemu, već i sopstvenu, slijepu podršku Izraelu”, mišljenje je Zene Aghe, stručnjaka palestinske Al-Shabake za američku politiku iz New Yorka.

“To predstavlja temeljni problem Izraelu, koji je stavio sva jaja u istu košaru, a ona nije sigurna u rukama krajnje desnice.

Zagrljaj te krajnje desnice odvija se na nivou aktivizma – naprimjer, poziv pro-izraelskim grupama iz SAD-a bivšem nogometnom huliganu i islamofobnom aktivisti Tommyju Robinskonu – ali i s državnog nivoa.

Posljednjih godina Netanyahu je ili posjetio ili primio mađarskog etnonacionalističkog premijera Viktora Orbana, azerbejdžanskog predsjednika Ilhama Aliyeva i filipinskog predsjednika Rodriga Dutartea.

Također je toplo pozdravio pobjedu na brazilskim predsjedničkim izborima desničarskog kandidara Jaira Bolsonara, koji je naglasio da će posjetiti Izrael i premjestiti ambasadu svoje zemlje u Jerusalem.

Loši trendovi se nastavljaju

“Teško je ne zaključiti da izraelska Vlada smatra krajnju desnicu u SAD-u i drugim zemljama partnerima u borbi protiv ekstremnog islama  i infiltratora te vidi jačanje nastavka okupacije i deportacije azilanata“, konstatirano je u Haaretzu 30. oktobra.

Sudeći po Konradu, “izraelski političari donijeli su savjesnu odluku da se odvoje od američkih liberalnih Jevreja u korist krajnje desnih jevrejskih ličnosti, poput republikanskog milijardera i donatora Sheldona Adelsona, kao i ksenofobičnih nacionalističkih lidera kao što je Orban”.

Distanciranje od liberalne ljevice i sve jači zagrljaj krajnje desnice su trendovi koji će se vjerovatno nastaviti, pa čak i pojačati.

“Sve dok Izrael nastavlja sa zločinima nad Palestincima i kršenjem palestinskih prava gubit će progresivne i liberalne ljude širom svijeta. Jedino što može zausaviti trend je da Izrael promijeni kurs”, kaže Agha.

No, za sada nema znakova da će se nešto promijeniti.

Takva promjena je za Izrael rizična, pošto postoji opasnost od negativnog efekta na američke Jevreje, nijhovih tradicionalnih stubova podrške.

Vojna diktatura nad Palestincima

“Američki Jevreji su su lijevo orijentirane demokrate, koje cijene građanske slobode i manjinska prava, dok istodobno održavaju podršku državi Izrael. No, ako izraelska Vlada bude gradila savezništva s autoritativnim i antisemitskim liderima širom svijeta, nastavljajući održavati vojnu diktaturu nad Palestincima na okupiranim teritorijama, američki Jevreji će shvatiti da se njihovi politički interesi ne podudaraju s izraelskim”, rekao je Konrad.

Eyal Nadev, urednik međunarodnih vijesti na izraelskom kanalu Channel 10, upozorava da izraelska inostrana politika nije kratkoročna, već da se bazira na dugoročnim odnosima.

“Šta će se desiti onog dana kada Orban, Dutarte ili Trump napuste liderske pozicije? Ima li Izrael s budućim liderima prijateljske, ili pak odnose koji se temelje na javnoj političkog podršci?”, napisao je Nadev.

Tu je mogućnost za Palestince, koji bi, kako Agha vjeruje, mogli, morali i trebali iskoristiti takav razvoj događaja te se povezati sa sličnim narodima svijeta, od ugroženih autohtonih žitelja Amerike ili Okeanije, pa do onih u SAD-u koji traže rasnu jednakost i ukazuju na policijsku brutalnost.

Izvor: Al Jazeera