Među najboljim univerzitetima nijedan s Balkana

Najbolje rangirana visokoškolska ustanova na svjetskoj ranglisti na Balkanu je Univerzitet u Beogradu (Al Jazeera)

Prema najnovijoj listi najboljih univerziteta u Evropi među 200 najboljih se ne nalazi nijedna visokoškolska ustanova iz zemalja Balkana.

Najbolje rangirana visokoškolska ustanova na svjetskoj ranglisti na Balkanu je Univerzitet u Beogradu, a nalazi se na 601. mjestu, javio je portal Times Higher Education.

Prema listi najboljih univerziteta u Evropi lidersku poziciju zauzima Univerzitet u Oxfordu nakon kojeg slijede Cambridge, Imperial College London, ETH Zurich i Univerzitet College London (UCL), prenosi Anadolija.

Na listi deset najboljih nalaze se i London School of Economics and Political Science (LSE), Univerzitet u Edinburghu, King’s College London, švedski Karolinska Institute i LMU Munich.

Britanski univerziteti najbolji

Nakon njih, na listi najboljih su Ecole Polytechnique Federale de Lausanne (EPFL), KU Leuven, Univerzitet Heidelberg, Univerzitet u Wageningenu, Univerzitet Humboldt u Berlinu, Tehnički univerzitet u Minhenu, Ecole Normale Superieure, Univerzitet u Manchesteru, Univerzitet u Amsterdamu i Univerzitet u Utrechtu.

Među stotinu najboljih univerziteta u Evropi nalaze se visokoškolske ustanove iz Velike Britanije, Švedske, Njemačke, Švicarske, Belgije, Holandije, Francuske, Finske, Danske, Italije, Norveške, Austrije, Španije, Irske, Rusije, Španije i Luksemburga.

Najviše univerziteta na ovoj listi ima Velika Britanija iz koje se među najboljima našlo ukupno 46 univerziteta, skoro 25 posto od ukupnog broja najboljih evropskih univerziteta. Nakon Velike Britanije slijedi Njemačka s ukupno 36 univerziteta na listi.

Ipak, na listi najboljih, na kojoj se nalazi 200 univerziteta, ne nalazi se nijedan univerzitet iz regije Balkana.

Univerziteti su ocijenjeni na osnovu parametara kao što su akademsko okruženje, uvjeti za istraživanje, broj citata naučnika, prihodi i međunarodni ugled.

Izvor: Agencije