Međunarodna tužba Litvanije protiv Gazproma

Sekmokas je rekao da ruska naftna kompanija nije ispoštovala obaveze vezane za primjenu pravedne cijene gasa za Litvaniju (Reuters)

Litvanija je saopćila u srijedu da je pokrenula međunarodnu tužbu protiv ruske kompanije Gazprom, tražeći odštetu od preko milijardu eura zbog Gazpromove zloupotrebe dominantne pozicije na tržištu gasa.

“Litvanija je pred arbitražnim Sudom u Stokholmu pokrenula postupak protiv Gazproma zbog cijena gasa za Litvaniju”, rekao je ministar energetike te zemlje Arvida Sekmokas, prenosi AFP.

Sekmokas je kazao da ruska naftna kompanija nije ispoštovala obaveze vezane za primjenu pravedne cijene gasa za Litvaniju, koja se u periodu od 2004-2012. suočila sa značajnim skokom cijena, sa 84 dolara na 497 dolara za 1.000 kubnih metara gasa.

“Tražimo odštetu za kupce, a procjenjujemo je na pet milijardi litasa (1,44 milijardu eura)”, dodao je Sekmokas.

Ovakav potez Litvanije uslijedio je nakon što je Evropska unija (EU) prošlog mjeseca pokrenula istragu protiv Gazproma zbog njegove navodne zloupotrebe tržišne pozicije.

Visoki izvori u Briselu tvrde da su najnoviji pokušaji ruske Vlade da onemogući pristup informacijama važnim za istragu u vezi monopolističkog ponašanja ruske energetske grupe Gazprom uzaludni, jer će istražna tijela EU-a, ukoliko Gazprom odbije sarađivati, nabaviti ključne informacije od treće strane.

Pokaže li se da su navodi iz optužbe tačni, Gazprom neće moći izmaći plaćanju penala koje Evropska komisija (EK) propisuje za netržišno i monopolsko ponašanje.

‘Direktiva Vlade’

Ruska Vlada je 11. septembra usvojila dekret kojim se sve informacije o poslovanju “od strateške važnosti” stavljaju pod nadležnost ruske države.

“Iako se u dokumentu ne spominje Gazprom, jasno je da predsjednik Vladimir Putin želi spriječiti svaki protok informacija koji bi mogao naštetiti ruskom energetskom konzorciju”, tvrdi izvor iz Brisela.

Glasnogovornik Gazproma izjavio je da će politika njegove kompanije biti usklađena s direktivom Vlade i da nijedna informacija koja se tiče poslovanja firme ili politike cijena neće biti objavljena bez prethodnog odobrenja nadležnih Vladinih organa.

Dužnosnik Gazproma je početkom septembra objavio da će ovaj ruski energetski div evropskim klijentima platiti blizu milijardu eura u sklopu sporazuma o smanjenju cijene plina, objavio je dužnosnik te kompanije.

Gazprom je pristao ublažiti dugoročne sporazume s ključnim evropskim kupcima koji su tvrdili da su cijene plina previsoke, te im je u prvom kvartalu vratio više od 2,43 milijarde eura.

To ipak nije spriječilo EK da pokrene istragu protiv Gazproma.

Izvor: Agencije