Oglasi

Međunarodna zajednica protiv etnički obojenog obrazovanja u BiH

Reforma obrazovanja moralni je imperativ i ekonomska nužnost, poručuju SAD, OSCE i EU.
Navedeno je da reforma obrazovanja može i mora biti prioritet na svim nivoima vlastiOSCE Mission in BiH/Facebook

Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini, Ambasada SAD-a u Bosni i Hercegovini i Delegacija EU-a dijele zabrinutost zbog stanja u obrazovanju u cijeloj Bosni i Hercegovini, navodi se u njihovom zajedničkom saopćenju.

U utorak su se prvi put šef Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini, ambasador Bruce G. Berton, ambasadorica SAD-a Maureen Cormack i šef Delegacije EU-a u Bosni i Hercegovini, ambasador Lars-Gunnar Wigemark, zajednički obratili Konferenciji ministara obrazovanja u Bosni i Hercegovini.

"Reforma obrazovanja može i mora biti prioritet na svim nivoima vlasti, te stoga pozivamo lidere i zajednice da naprave neophodne promjene kojima se omogućava kvalitetno obrazovanje i garantira ostvarenje prava svih učenika. Naredne godine u Bosni i Hercegovini će se provesti Međunarodni program za procjenu znanja i vještina učenika (PISA). Vjerujemo da će ovaj program ukazati na izazove sa kojima se suočavaju škole u Bosni i Hercegovini. U 2019. godini uslijedit će Međunarodno ispitivanje trendova u znanju matematike i prirodnih nauka (TIMSS), nakon što je prethodno TIMSS testiranje, provedeno 2007. godine, ukazalo na jasne propuste napravljene širom Bosne i Hercegovine u izvođenju nastave iz matematike i prirodnih nauka", navodi se u saopćenju.

Bespotrebne podjele

Dodaje se da "rascjepkana administracija, razdvojene institucije i etnički obojeni nastavni planovi i programi u obrazovnom sistemu u Bosni i Hercegovini otežavaju pomirenje, produbljuju bespotrebne podjele širom zemlje i u nekim situacijama krše međunarodne konvencije o ljudskim pravima".

"Slabosti postojećeg obrazovnog sistema, od zastarjelih nastavnih materijala, do obuke nastavnog osoblja, ograničavaju ekonomski razvoj i ugrožavaju dugoročnu stabilnost i sigurnost Bosne i Hercegovine. No, sve se to može promijeniti. Na današnjem globalnom tržištu raznolikost ima neprocjenjiv značaj, a upravo je ona historijski i centralni stub društva u Bosni i Hercegovini. Kulturološka, jezička i vjerska raznolikost u Bosni i Hercegovini nevjerovatna je prednost i zato je treba njegovati. U 21. vijeku u Bosni i Hercegovini nema mjesta za diskriminaciju. Roditelji to znaju. Učenici to znaju. Kada na prvo mjesto stave profesionalizam u školama, zasnovan na stručnosti, ministri obrazovanja mogu raditi zajedno kako bi svim učenicima osigurali savremeno kvalitetno obrazovanje, veću stabilnost i ekonomski prosperitet", navodi se u saopćenju.

Ističe se kako Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini, Ambasada SAD-a i EU traže načine za nastavak dugogodišnje saradnje u pružanju podrške unapređenju obrazovanja u Bosni i Hercegovini.

"Prema odredbama važećeg Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, EU nastavlja voditi dijalog sa Bosnom i Hercegovinom, a važnost standarda EU-a u oblasti obrazovanja sasvim je jasna. Na raspolaganju su dodatna sredstva osigurana putem Instrumenta pretpristupne pomoći EU-a (IPA), iz kojeg je za potrebe obrazovanja u Bosni i Hercegovini u proteklih 20 godina već izdvojeno više od 50 miliona eura. Na raspolaganju je i tehnička podrška iz niza različitih izvora, ali samo ako Bosna i Hercegovina napravi iskorak u provedbi konkretne reforme. Takva reforma moguća je samo kroz partnerstvo i koordinaciju lidera u obrazovanju u svih deset kantona, Brčko Distriktu, Federaciji Bosne i Hercegovine, Republici Srpskoj, kao i na državnom nivou. Ovo nije politički projekt. Ovo je moralni imperativ i ekonomska nužnost."

Zajednički pristup reformi obrazovanja

Te tri misije, kako se navode, "spremne su udružiti snage sa Konferencijom ministara obrazovanja u Bosni i Hercegovini, sa zajednicama i porodicama, nastavnicima i upravama škola, kako bi unaprijedili koordinaciju i pomogli u usvajanju zajedničkog pristupa reformi obrazovanja širom Bosne i Hercegovine".

Ministar civilnih poslova Bosne i Hercegovine Adil Osmanović rekao je da je “Bosna i Hercegovina do sada realizirala niz aktivnosti u oblasti obrazovanja s ciljem pridruživanja Evropskoj uniji, ali je pred Bosnom i Hercegovinom i dalje puno posla".

"Naime, Bosna i Hercegovina redovnim učešćem u radu Odboru za stabilizaciju i pridruživanje i pododborima po različitim oblastima izvještava o aktivnostima koje predstavljaju ispunjavanje zahtjeva shodno obavezama navedenim u Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju između Bosne i Hercegovine i Evropske unije, posebno u kontekstu člana 100, koji se konkretno odnosi na oblast obrazovanja i obuke. Imajući u vidu opredijeljenost Bosne i Hercegovine ka EU integracijama, očekujem da ćemo saradnjom i zajedničkim naporima uspjeti odgovoriti svim zahtjevima i ispuniti preporuke Evropske komisije, koje u konačnici mogu dovesti do unapređenja obrazovanja u Bosni i Hercegovini", rekao je Osmanović.

Naglasio je da je jedan od uvjeta Evropske komisije za korištenje sredstava iz IPA-e II u oblasti obrazovanja postojanje cjelodržavnih strateških dokumenata u tom sektoru.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.