Međunarodna zajednica traži oslobađanje mijanmarskih novinara

Velika Britanija i visoka povjerenica Ujedinjenih naroda za ljudska prava Michelle Bachelet pozvali su Mijanmar da oslobodi dvoje Reutersovih novinara koji su pritvoreni u ponedjeljak zbog izvještavanja o krizi Rohinja, kao i da puste druge zatvorene novinare.

Sudac iz Mijanmara osudio je ranije u ponedjeljak dvoje novinara mijanmarskog državljanstva na sedam godina zatvora zbog kršenja zakona o državnim tajnama. Taj je proces viđen kao ispit napretka te države prema demokraciji, a Kyaw Soe Oo i Wa Lone su pritvoreni već više od osam mjeseci. 

“Osuđeni su na temelju pravnog procesa koji jasno krši međunarodne standarde”, saopćila je Bachelet. 

“To šalje poruku svim novinarima u Mijanmaru da ne mogu djelovati bez straha, nego moraju birati između autocenzure ili kaznenog gonjenja”, dodala je. 

Odluku osudile Britanija i Francuska

“Naš ambasador u Burmi koji je prisustvao izricanju presude je poručio kako smo ekstremno razočarani ovom odlukom i kaznom”, otkrila je glasnogovornica britanske premijerke Therese May. 

“Pozivamo da se odmah oslobode ti novinari. U svakoj demokraciji novinari moraju biti slobodni obavljati svoje poslove bez straha ili zastrašivanja. Ova presuda je potkopala slobodu medija u Mijanmaru”, istaknula je glasnogovornica. 

Odluku je kritizirala i Francuska.

“Francuska ponovno poziva na njihovo oslobađanje i poštivanje njihovih temeljnih prava, kao i slobodan pristup medijima u Rakhineu”, pokrajini na sjeveroistoku države gdje živi proganjana muslimanska manjina Rohinje, objavilo je francusko Ministarstvo vanjskih poslova u ponedjeljak, a prenio Afp. 

Izvor: Al Jazeera i agencije