Međusobne optužbe SAD i Kine o zastrašivanju

Satelitske fotografije otkrivaju velike operacije proširenja jednog otočića i uređenja umjetnih luka na otoku Spratleys u Južnom kineskom moru (Reuters)

Američki predsjednik Barack Obama rekao je da Kina pokazuje svoju moć kako bi zastrašila male nacije u Južnom kineskom moru, a službeni Peking odmah je uzvratio optužbom da je jasno ko pokazuje nadmoć u svijetu, prenose agencije.

Satelitske fotografije objavljene u srijedu otkrivaju velike operacije proširenja jednog otočića i uređenja umjetnih luka na otoku Spratleys u Južnom kineskom moru, koje, uz Kinu, decenijama žele Filipini, Vijetnam, Brunej, Malezija i Tajvan.

Ti otočići neće ugroziti američku vojnu prevlast u regiji, ali stručnjaci ocjenjuju da će izgradnja luka, spremnika za gorivo te moguće i dvije sletne staze omogućiti Pekingu da proširi svoje projekte u jugoistočnoj Aziji, navode agencije. 

“Zabrinuti smo zato što se Kina ne pridržava međunarodnih standarda i propisa i pokazuje mišiće kako bi druge zemlje (u regiji) stavila u potčinjen položaj”, rekao je Obama tokom službene posjete Jamajci.

“Mislimo da je to moguće riješiti diplomatskim putem. To što su Filipini i Vijetnam manji od Kine ne znači da ih se jednostavno treba gurnuti u stranu”, dodao je.

SAD pokazuje mišiće

Glasnogovornica kineskog Ministarstva vanjskih poslova Hua Chunying u petak je na konferenciji za novinare upozorila da SAD nema pravo dijeliti lekcije.

“Mislim da je svakom jasno ko se na svijetu koristi najvećom moći i pokazivanjem mišića”, rekla je u Pekingu.

SAD treba učiniti više želi li pokazati da zaista želi igrati konstruktivnu, odgovornu i pozitivnu ulogu u Južnom kineskom moru i ne smije se oglušivati o napore Kine i zemalja jugoistočne Azije, koje se trude riješiti spor, rekla je Hua.

Krajem marta Vlada Filipina je optužila Kinu da želi “kontrolirati gotovo čitavo Južno kinesko more”, čvorište važnih pomorskih pravaca u svjetskoj trgovini, koje možda krije zalihe nafte i plina. Svake godine tim pomorskim putem prođe brodski teret u vrijednosti od pet milijardi dolara.

Kina je pozvala SAD da se ne miješa u spor o kojem će ona direktno razgovarati sa svakom pojedinačnom zemljom. Međutim, Kina je odbila sudjelovati u međunarodnoj arbitraži koju su Filipini tražili u Haagu o spornom morskom putu.

U četvrtak je Hua iznijela planove za otoke Spratleys, rekavši da će se oni koristiti za vojnu odbranu i omogućiti pružanje civilnih usluga u korist drugih zemalja.

Izvor: Agencije