Međusobne optužbe u UN-u za neuspjeh u Siriji

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda održalo je burnu sjednicu, nakon što je pomoćnik glavnog tajnika Stephen O'Brien, zadužen za humanitarna pitanja, optužio članice Vijeća za propuste da se obustavi gotovo šestogodišnji rat u Siriji.

Ruski veleposlanik u UN-u Vitalij Čurkin takvo je obraćanje nazvao arogantnim.

Svakog mjeseca u protekle tri godine na zasjedanjima Vijeća sigurnosti govorilo se o pogoršanju situacije u Siriji, ali ovoga mjeseca O'Brien se nije suzdržavao.

Kazao je da su posljedice sirijskog i ruskog bombardiranja Halepa zastrašujuće. Jasno je rekao kako je došlo do zastoja u Vijeću sigurnosti koje je trebalo poduzeti konkretne akcije.

“Ne mogu sakriti svoj bijes. Iz mjeseca u mjesec situacija je sve teža i ništa se ne čini kako bi se zaustavio rat i patnja civila. Odgovornost Vijeća sigurnosti je zaustaviti horor”, poručio je.

Prepirka sa Čurkinom

Vijeće sigurnosti je trebalo raspravljati o njegovim komentarima na zatvorenoj sjednici, ali su neki članovi, uključujući i ruskog veleposlanika Čurkina, zatražili javnu reakciju. Prema njegovim riječima, pojedini komentari su neiskreni.

“Primoran sam oglasiti se o tvrdnjama gospodina O'Briena. Ako se želimo moliti, ići ćemo u crkvu. Ako želimo čuti poeziju, onda ćemo ići u teatar. Ako predstavnici UN-a i članovi Vijeća sigurnosti dođu na sjednicu, onda očekujemo da nam iznesete objektivnu procjenu onoga što se dogodilo, a to nam niste predočili”, rekao je Čurkin.

Tijekom sjednice tonovi u najvišem tijelu međunarodne diplomacije postali su nediplomatski. Američka veleposlanica Samantha Power napala je Rusiju.

“Ono što je vrlo specifično i uznemirujuće u prezentaciji koju smo čuli jeste da Rusija od UN-a želi samo zasluge. Čestitam Rusiji, zaustavili ste udare zapaljivim bombama na nekoliko dana. Hvala vam što ne koristite kasetne bombe u civilnim područjima. Hvala vam što ste se suzdržali od brutalne upotrebe najrazornijih bombi. Ne možete dobiti čestitke i pohvale zato što niste počinili ratne zločine tijekom jednog dana ili tjedna”, poručila je Power.

Izvor: Al Jazeera