Medvedev prijeti Ukrajini zbog dugova

Medvedev je najavio da će Rusija prema Ukrajini 'zauzeti najčvršći mogući stav' (EPA)

Rusija će zauzeti maksimalno oštar stav u slučaju da Ukrajina odbije da plati svoje dugove, upozorio je ruski premijer, Dmitrij Medvedev.

Ukrajinski parlament odobrio je 18. maja zakon kojim vlada dobija pravo da uvede moratorijum na isplate stranih dugovanja.

“Saopštenje ukrajinskog parlamenta je veoma kontradiktorno. Čini se da oni govore o privatnim zajmovima, ali u isto vrijeme nagovještavaju da ne namjeravaju da otplate dugove Vlade [Viktora] Janukoviča”, rekao je Medvedev.

Po njemu, to je isto kao “odbijanje boljševika da vrate dugove carističke vlade”.

“Ako se to zaista formalizuje na taj način, to će definitivno značiti bankrot Ukrajine i uticaće na sporazume te zemlje sa Međunarodnim monetarnim fondom”, rekao je ruski premijer, a prenose agencije.

Tri milijarde duga

Medvedev je istakao da će Rusija u tom slučaju “zauzeti najčvršći mogući stav i braniće svoje nacionalne interese”.

Rusija je vlasnik tri milijarde dolara duga kroz ukrajinske hartije od vrijednosti, koje bi trebalo da budu isplaćene do kraja godine.

Ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk, rekao je da se moratorijum odnosi samo na privatne povjerioce.

Kijev smatra da je dug od tri milijarde dolara Rusiji kroz hartije od vrijednosti privatni zajam, pa time potpada pod moratorijum, dok Moskva insistira da zajam ne može da se smatra privatnim i da se mora otplatiti na vrijeme.

Izvor: Agencije