Medvedev: Recipročne mjere za zapljene

Duma će razmatrati prijedlog zakona kojim se uvode recipročne restriktivne mjere na zapljenu ruske imovine u inostranstvu (AP)

Ruski Parlament uskoro će razmatrati prijedlog zakona kojim se uvode recipročne restriktivne mjere na zapljenu ruske imovine u inostranstvu, izjavio je ruski premijer Dmitrij Medvedev.

On je na sjednici Vlade rekao da Rusija kao država mora imati pravo kao odgovor uvesti restrikcije, među kojima je odbijanje da stranoj državi bude dat imunitet od odluka ruskog suda.

Novi nacrt zakona pruža po prvi put mogućnost uvođenja relevantnih recipročnih mjera, kazao je Medvedev, a prenosi ruska agencija Tass.

“Nacrt zakon po prvi put pruža jednom sudu Ruske Federacije priliku da ograniči imunitet strane države na osnovu principa reciprociteta… u svjetlu nezakonitih postupaka preduzetih protiv naše državne i druge imovine u nekim zemljama”, rekao je Medvedev.

Pravni motivi

On je dodao da su takvi postupci stranih država često  vođeni političkim, a ne pravnim motivima.

Kako javlja ruski dnevni list Kommersant, zakon predviđa mogućnost blokiranja imovine drugih država bez prethodnog dogovora s njima, ukoliko ruski sud smatra da je u toj državi ugrožen imunitet države Rusije.

To će, po mišljenju Ministarstva pravde Rusije, osigurati “pravnu ravnotežu” u odnosu Rusije s drugim državama, zato što se “broj tužbi kojima se optužuje Rusija i njeni organi u stranim sudovima uporno povećava, pri čemu se od Rusije ne traži da učestvuje u tim procesima”, navodi agencija Sputnik.

Poslanik u ruskom Parlamentu Aleksandar Tarnavski ističe da su međunarodni sudovi politizirani i da se trude da ponize Rusiju.

“Donošenjem predloženog zakona situacija u Rusiji bi bila slična onoj u velikim evropskim državama – Njemačkoj, Italiji, Velikoj Britaniji, koje ne izvršavaju odluke međunarodnih sudova ukoliko se one protive Ustavu”, rekao je Tarnavski.

Spor protiv Rusije

Bivši većinski akcionar naftne kompanije Jukos, GML, dobio je u julu prošle godine spor protiv Rusije pred stalnim arbitražnim sudom u Hagu, s presudom da mu se isplati odšeta u iznosu od 50 milijardi dolara.

Sud u Hagu je presudio da je Ruska Federacija otjerala Jukos u bankrot i preuzela njegovu imovinu.

Moskva je tada poručila da će iskoristiti sva pravna sredstva protiv presude.

Izvor: Agencije