Medvedev: SAD nam je objavio trgovinski rat

Sankcije su smrt nade da ćemo poboljšati odnose s novom američkom administracijom, ukazao je Medvedev (EPA)

Ruski premijer Dmitrij Medvedev objavio je na društvenoj mreži Facebook da je “SAD, zaoštrivši sankcije, objavio trgovinski rat Rusiji”.

Uvjeren je da mjere “neće imati smisla”, te da će se “Rusija, bez obzira na to, moći razvijati”, prenose ruski mediji.

Američki predsjednik Donald Trump potpisao je zakon kojim se uvode nove sankcije Rusiji.

“Potpuni trgovinski rat je objavljen Rusiji. Mi ćemo tiho nastaviti rad na razvoju ekonomije i socijalne sfere i angažirati se na supstituciji uvoza, kao i na rješavanju najvažnijih državnih zadataka, računajući prije svega na sebe”, naveo je Medvedev.

Prema njegovim riječima, Rusija je i proteklih godina provela “u uvjetima gotovo zatvorenih financijskih tržišta”.

“Izvući ćemo se iz toga”, dodao je Medvedev.

‘Smrt nade u poboljšanje odnosa’

Smatra da je američko zaoštravanje sankcija bacilo veliku sjenu na nade u poboljšanje odnosa s administracijom predsjednika Donalda Trumpa.

“To je smrt nade da ćemo poboljšati odnose s novom američkom administracijom”, ukazao je on.

Medvedev smatra da će “režim sankcija biti očuvan desetljećima, ako se ne dogodi čudo”, te podsjeća da se ne “može otkloniti specijalnim predsjedničkim dekretima bez suglasnosti Kongresa”.

“Odnosi Rusije i SAD ostat će izuzetno napeti usprkos sastavu Kongresa ili osobe predsjednika”, naglasio je Medvedev.

Upozorio je da predstoji nastavak pogoršanja međunarodnih tenzija, kao i odbijanja da se rješavaju najvažnija međunarodna pitanja.

‘Opasna i kratkovida politika’

U međuvremenu je reagiralo i Ministarstvo vanjskih poslova Rusije, navodeći da nove sankcije koje Moskvi uvodi SAD predstavljaju “nastavak opasne i kratkovide politike Washingtona”, prenosi AFP.

“Ovim sankcijama protiv Rusije u pitanje se dovodi globalna stabilnost, što je nešto oko čega Moskva i SAD snose posebnu odgovornost”, navedeno je.

Mjerama se nastavlja “neprijateljska akcija”, dodaju, na koju Rusija zadržava pravo odgovora.

AFP navodi da se povodom novih američkih sankcija oglasio i ruski veleposlanik u Ujedinjenim narodima, Vasilij Nebenzja.

On je naveo kako sankcije “ne predstavljaju nikakvu senzaciju” i kazao da će Moskva, i pored tih kaznenih mjera, nastaviti saradnju s američkom administracijom.

Izvor: Agencije