Medvedev: Sankcije ne utječu na Rusiju

Rusija uvela embargo na uvoz hrane iz država koje su se pridružile sankcijama protiv te zemlje (EPA)

Ruski premijer Dmitrij Medvedev izjavio je da se Rusija ne plaši sankcija i da pokušaji da se izvrši pritisak na zemlju neće imati efekta.

“Nikakve sankcije neće utjecati na našu zemlju. I vi i ja to veoma dobro razumijemo. Naša zemlja je snažna i bez obzira ko vrši pritisak na nas, nastavit ćemo živjeti u našoj omiljenoj zemlji, razvijati je i investirati novac”, rekao je ruski premijer.

Specijal: Kriza u Ukrajini

Medvedev je, odgovarajući na pitanja učesnika Omladinskog foruma Mašuk-2014, istakao da politika sile protiv Rusije nikada nije imala efekta, prenosi Tanjug agenciju Itar-Tass.

“To dobro znate, tako da i ovog puta neće uspjeti”, naveo je ruski premijer.

Ruske kontramjere

SAD, EU i njihovi saveznici su od marta, poslije ruske aneksije Krima, uveli sankcije protiv pojedinih ruskih kompanija i ličnosti. Prošlog mjeseca su SAD i EU uveli dodatne sankcije koje su pogodile ruske sektore odbrane, energetike i bankarstva.

Rusija je prošle sedmice odgovorila kontramjerama, proglasivši da na godinu dana uvodi potpuni embargo na uvoz voća, povrća, mesa, ribe, mlijeka i mliječnih proizvoda iz SAD-a, Evropske unije, Australije, Kanade i Norveške.

Dan ranije, ruski predsjednik Vladimir Putin je, kao odgovor na zapadne sankcije Moskvi, potpisao dekret kojim se zabranjuje ili ograničava na period od godinu dana uvoz u Rusiju poljoprivrednih proizvoda, sirovina i hrane iz zemalja koje su se pridružile sankcijama protiv Rusije.

 

Vrhovna rada Ukrajine podržala je u utorak u prvom čitanju nacrt zakona kojim su predviđene sankcije protiv ruskih kompanija i pojedinaca.

Izvor: Agencije