Medvedev traži reviziju slučaja Hodorkovski

Mnogi kritičari vjeruju da je slučaj koji je vođen protiv Hodorkovskog bio politički motiviran (EPA)

Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev naredio je u ponedjeljak glavnom tužitelju da preispita “utemeljenost” presude u aferi nekadašnjeg naftnog magnata i kritičara vlasti Mihaila Hodorkovskog, saopćio je Kremlj.

Medvedev je zadužio jednog od glavnog tužitelja Jurija Čajku da “do 1. Aprila preispita legitimnost i utemeljenost presuda” 32 osuđene osobe, među kojima i Hodorkovskog i njegova glavnog saradnika Platona Lebedeva, koji služe 13-godišnju zatvorsku kaznu, piše u saopćenju.

Dosadašnji predsjednik reagira tako na zahtjev opozicije koja mu je predala listu osoba koje smatra “političkim zatvorenicima” na susretu od 20. februara.

Hodorkovski je osuđen na 13 godina i očekuje se da će ostati u zatvoru do 2016. godine.

Oslobađanje političkih zatvorenika bio je jedan od zahtjeva velikih opozicionih protesta u Moskvi koji su uslijedili nakon osporavanih parlamentarnih izbora održanih 4. decembra prošle godine.

Objava Medvedeva je uslijedila dan nakon što je premijer Vladimir Putin osvojio šestogodišnji predsjednički mandat.

Hodorkovski je osuđen na 13 godina i očekuje se da će ostati u zatvoru do 2016. godine.

Mnogi kritičari vjeruju da je slučaj koji je vođen protiv njega bio politički motiviran. Hodorkovski je nekada bio najbogatiji čovjek u Rusiji, a osuđen je zbog pronevjere i utaje poreza u svojoj naftnoj kompaniji Jukos. 

Izvor: Agencije