Meksička policija smaknula 22 pripadnika narkokartela

Masakar je policija počinila na ranču u Tanhuatu boreći se protiv moćnog kartela Jalisco Nueva Generacion (AP)

Meksička savezna policija mučila je i smaknula 22 osobe u maju 2015. godine, u akciji koja se vodila protiv pripadnika lokalnog narkokartela u državi Michoacan.

To je jedno od najtežih prekoračenja ovlasti savezne policije u desetak godina, objavila Komisija za ljudska prava.

Policija je “prekomjerno upotrijebila silu, što je rezultiralo ubistvom 22 ljudi”, rekao je Ismael Eslava, jedan od dužnosnika te komisije, predstavljajući izvještaj u četvrtak.

U akciji je ukupno pobijeno 42 ljudi, među kojima je i jedan policajac.

U izvještaju se optužuje saveznu policiju za mučenje uhapšenih te za manipulacije mjestom zločina, budući da je policija premještala tijela i pored njih stavljala vatreno oružje.

Dana 22. maja 2015. godine policija je pokrenula veliku operaciju protiv moćnog kartela Jalisco Nueva Generacion na ranču u Tanhuatu.

Najkrvavija policijska akcija

Ta je akcija jedna od najkrvavijih epizoda u borbi protiv droge koju provode vlasti u zemlji.

“Sakupili smo činjenice koje ukazuju na teško kršenje ljudskih prava od pripadnika savezne policije”, rekao je Raul Gonzales, predsjednik CNDH-a na konferenciji za novinare.

Pojasnio je da je policija premjestila sedam tijela i uz njih stavila oružje, mučila dvoje ljudi koje je uhapsila te spalila dva tijela.

Policija je odbacila optužbe i tvrdi da je djelovala u samoodbrani i koristila oružje tek nakon što je bila napadnuta.

Organizacije za zaštitu ljudskih prava kažu da su svjesne da se sigurnosne snage suočavaju s velikim opasnostima kada provode akcije protiv često brutalnih kartela, ali da pritom moraju zadržati najviše standarde.

Michoacan se smatra jednom od najnasilnijih regija u zemlji.

Izvor: Agencije