Meksičke kornjače ugrožene zbog kradljivaca

Plaže na pacifičkoj obali Meksika mjesta su na kojima stotine hiljada morskih kornjača svake godine polažu jaja.

Jaja imaju visoku cijenu, a kradljivcima u tom siromašnom dijelu zemlje često su jedina šansa za zaradu.

Dolaze jedna po jedna, osvijetljene samo mjesečinom – milion ugroženih pacifičkih maslinastih želvi svake godine se pojavljuje na plažama Oaxace na jugozapadu Meksika. Riječ je o jednoj od tek dvije vrste koje masovno izlaze na obale da bi položile jaja.

Skrivaju ih u plitkim, na brzinu iskopanim rupama koje su im jedina zaštita od brojnih opasnosti. Jedna od njih su osobe poznate kao „caballeros“ ili jahači.

Nemaju izbora

Oni pretražuju plažu Morro Ayuta u potrazi za jajima koja će prodati kao lokalni delikates – ponekad čak i u trenutku dok ih majka polaže. Ono što rade je nezakonito, ali „caballerosi“, članovi siromašnih i izoliranih zajednica, kažu kako nemaju mnogo izbora.

„Radim ovo zato što moram. Svi imamo porodice, a nismo se školovali ili nemamo dokumente potrebne za normalan posao“, govori jedan od njih.

Više od 70 posto jaja položenih na plaži Morro Ayuta nedavno je nestalo, a broj pacifičkih maslinastih želvi u svijetu prepolovljen je u proteklih 50 godina, iz Oaxace javlja novinar Al Jazeere John Holman.

„Jaja koja ove kornjače polažu zaista imaju male šanse da opstanu. Osim ljudi koji ih kradu, opasnost predstavljaju i ptice i druge životinje. Manje od jedan posto kornjača će preživjeti i dostići zrelost“, dodaje.

Ispred očiju policije

Posrednici prodaju jaja za deset puta više novca nego što plaćaju caballerosima na pijaci u obližnjem gradu Juchitanu gdje su vijekovima dio tradicionalne kuhinje. Ilegalna trgovina cvjeta pred očima policije i – pred kancelarijom gradonačelnika.

Mornarica je ranije čuvala ove plaže cijelu godinu, ali je povučena kako bi se borila protiv narkokartela i dolazi samo u vrijeme polaganja jaja. Vlasti sada opet pojačavaju napore na zaštiti kornjača.

„Upravo smo potpisali sporazume sa mornaricom, federalnom policijom i vojskom koje će nam pomagati. Počeli smo koristiti i bespilotne letjelice“, ističe Donaji Ramirez, državna inspektorica za ekološka pitanja.

Vlada povremeno organizira i programe stjecanja vještina kako bi caballerosima pružila druge opcije. Ali sve dok radnih mjesta bude malo, a jaja naizgled bezbroj, bit će teško odoljeti iskušenju.

Izvor: Al Jazeera