Meksičke snage preuzele kontrolu nad Igualom

Policajci iz Iguale će biti upućeni u vojnu bazu, gdje će proći provjeru (Reuters)

Meksičke federalne snage razoružale su sve lokalne policajce i preuzele kontrolu nad gradom Iguala, gdje je prošle sedmice u sukobima poginulo šestoro ljudi, a 43 studenta su nestala.

Ova odluka je donesena poslije otkrića masovne grobnice u kojoj su pronađena tijela 28 osoba, čiji identitet još nije utvrđen, pa se ne zna da li su to studenti.

Analiza DNK se očekuje najmanje za dvije sedmice.

Komesar odjeljenja za nacionalnu sigurnost Monte Alejandro Rubido García je izjavio da će policajci iz Iguale biti upućeni u vojnu bazu, gdje će proći provjeru. Istovremeno, istražitelji će provjeriti da li je njihovo oružje korišteno u napadima, prenijela je agencija AFP.

Napad na autobus

Grobnica se nalazi u predgrađu Iguale, oko 200 kilometara južno od Mexico Cityja.

Prema zvaničnim podacima, do krvoprolića je došlo prošlog vikenda u Iguali, kad su gradski policajci pucali na autobuse koji su prethodno oteli studenti u protestu. Tom prilikom je poginulo troje ljudi, a povrijeđeno je 25 osoba.

Nekoliko sati kasnije su neidentifikovani napadači na autoputu pucali na dva taksija i autobus u kojima se nalazio nogometni tim. U autobusu su ubijene dvije, a u taksiju jedna osoba.

Poslije tih incidenata, vlasti države Guerrero su saopštile da se poslije sukoba studenata sa policijom 57 studenata vodi kao nestalo, da bi kasnije taj broj bio smanjen na 43.

Priznanje

Dvojica pripadnika kriminalne narkoskupine iz Meksika priznala su ubistva  17 studenata čime su dijelom rasvjetlili sudbinu 43 meksička studenta nestala 29. septembra u gradu Iguala, objavio je državni tužilac Inaky Blanco, a prenose agencije.

Dvojica uhapšenih, za koje se sumnja da su članovi kriminalne skupine Guerreros Unidos, sudjelovali su u strijeljanju 17 studenata, kazao je Blanco.

Dvojac tvrdi da im je naredbu za pokolj dao zapovjednik za javnu sigurnost u Iguali. I zapovjednik i gradonačelnik Iguale u bijegu su i za njima je raspisana potjernica.

Izvor: Agencije