Meksički kriminalci priznali ubistva mladih

Iz grobnica je dosad ekshumirano 28 tijela (AFP)

Dvojica pripadnika kriminalne narkoskupine iz Meksika priznala su ubojstva 17 studenata čime su djelomice rasvjetlili sudbinu 43 meksička studenta nestala 29. rujna u gradu Iguala, objavio je državni odvjetnik Inaky Blanco, a prenose agencije.

Državni odvjetnik Blanco rekao je na konferenciji za novinare da je pronađeno 28 tijela blizu grada Iguale, no trebat će najmanje dva tjedna za njihovu identifikaciju.

Prije desetak dana nestalo je 43 studenata iz Atzoyinape koji su 26. rujna došli prosvjedovati u Igualu i prikupljati financijsku pomoć, a po završetku su krenuli kući autobusima javnog prijevoza.

Na autobuse su, prema iskazima očevidaca, pucali policajci i naoružani muškarci te odveli studente u nepoznatu smjeru.

Dvojica uhićenih, za koje se sumnja da su članovi kriminalne skupine Guerreros Unidos, sudjelovali su u strijeljanju 17 studenata, kazao je Blanco.

Nalogodavci u bijegu

Dvojac tvrdi da im je naredbu za pokolj dao zapovjednik za javnu sigurnost u Iguali. I zapovjednik i gradonačelnik Iguale u bijegu su i za njima je raspisana tjeralica.

Vlasti sumnjaju da su udruženim snagama policajci i članovi narkokartela pucali na autobus i na druga vozila u Iguali, pri čemu je poginulo šest ljudi, a 25 je ozlijeđeno.

Dvije masovne grobnice pronađene su u subotu zahvaljujući iskazima nekih od 30 osoba uhićenih u vezi s tim slučajem, među kojima su i 22 policajca i osobe za koje se sumnja da su pripadnici lokalnog narkokartela.

Iz grobnica je dosad ekshumirano 28 tijela, od kojih su neka spaljena.

Ako se potvrdi da su ekshumirana tijela nestali studenti, bit će to jedan od najvećih pokolja u Meksku od 2006. godine kada je počeo rat protiv narkokartela u kojemu je dosad ubijeno više od 80.000 osoba.

Izvor: Agencije