Meksički Pemex dobija stranu konkurenciju

Meksiko je otvorio vrata stranim naftnim kompanijama. Nakon što je država 75 godina rukovodila naftnim sektorom, Parlament je usvojio reformu Ustava kojom su omogućene privatne investicije.

Nakon što je reforma usvojena velikom većinom, prijedlog predsjednika Enriquea Pene Niete omogućit će stranim kompanijama da eksploatiraju naftne izvore, prerađuju sirovinu i stvore partnerstvo sa državnom kompanijom Pemex.

Sa više od 10 milijardi barela, Meksiko je treća država po naftnim rezervama u Latinskoj Americi, odmah iza Venecuele i Brazila, a procjenjuje se da su podvodne rezerve još veće i iznose 30 milijardi barela.

U Meksiku trenutno postoji jedan lanac benzinskih pumpi. Iako je ta država među 10 najvećih proizvođača nafte na svijetu, većina nafte se uvozi.

‘Zlatna koka’

Dvije sukobljene strane oko reforme naftnog tržišta smatraju da će situacija u budućnosti biti drugačija.

Pemex je svojevrsna je zlatna koka za ekonomiju ove zemlje. Godine 1938, tadašnji predsjednik Lazaro Cardenas izbacio je britanske i američke kompanije, te nacionalizirao naftnu industriju.

Profiti od nafte pomogli su modernizaciji Meksika i pokrivali trećinu javne potrošnje. Tokom 75 godina, naftni sektor ostao je nedodirljiv za privatne kompanije.

No, Vlada sada smatra da je državna kompanija zastarjela i da je potrebna hitna modernizacija.

Za otvaranje ka privatnim investitorima bila je potrebna promjena Ustava i sada se otvaraju vrata za nove investicije koje će se mjeriti u milijardama dolara.

„Imamo dokazane podvodne rezerve nafte, ali nemamo tehnologiju, sredstva i kapacitete da je vadimo. Zato je bilo neophodno da se otvorimo i dozvolimo ulazak internacionalne konkurencije“, kazao je senator Jorge Luis Preciado.

Podjela profita

Protivnici reformi tvrde da su sada vrata otvorena za privatne multinacionalne kompanije, naročito američke. Proteklih mjeseci organizirani su protesti, ali se broj demonstranata smanjio na tek koju hiljadu, što možda ukazuje i na raskol unutar ljevičarske opozicije.

„Licence, ugovori, svi ti dogovori namijenjeni su da meksička nafta ode u ruke stranih kompanija“, kategoričan je lider protesta Marti Batres.

Nove ustavne reforme omogućile su davanje licenci kompanijama za eksploataciju, ali reforme propisuju da izvađena nafta i plin ostaju u vlasništvu države, te da se profit od prodaje dijeli.

Obje strane pitanja reformi tvrde da su krivci loše situacije korumpirani zvaničnici i lideri sindikata. Nakon usvajanja reformi, Meksikanci čekaju da vide hoće li se otvaranje ka međunarodnim kompanijama isplatiti.

Izvor: Al Jazeera i agencije