Meksički šef diplomatije: Pregovarati s Trumpom bez straha

Videgaray je ranije ugrozio svoj položaj jer je organizovao Trumpovu posjetu Meksiku (AP)

Novi meksički ministar vanjskih poslova izjavio je da će njegova zemlja “bez straha” pregovarati s novoizabranim američkim predsjednikom Donaldom Trumpom koji je najavio izmjenu, pa i raskid trgovinskih ugovora između dviju zemalja.

Luis Videgaray, blizak predsjedniku Enriqueu Peni Nietu, imenovan je prošle sedmice na poziciju ministra vanjskih poslova kako bi pokušao uspostaviti “konstruktivne” veze s budućom administracijom Donalda Trumpa.

Videgaray je morao dati ostavku na dužnost ministra finansija pošto je krajem augusta organizovao spornu posjetu Donalda Trumpa, tada kandidata za Bijelu kuću, Meksiku.

“Pregovarat ćemo s puno povjerenja, bez straha, znajući koliko je Meksiko važan za SAD privredno, društveno i politički”, istaknuo je Videgaray na sastanku s meksičkim ambasadorima.

Bijes Meksikanaca

Trump je navukao bijes Meksikanaca svojom protivimigrantskom retorikom i predizbornim obećanjem da će izgraditi zid na granici dviju zemalja koji će platiti Meksiko.

Republikanski milijarder koji preuzima dužnost 20. januara, prouzrokovao je i pad vrijednosti meksičkog pesa, pošto su se ulagači zabrinuli zbog moguće izmjene ugovora o slobodnoj trgovini (Alena) koji su potpisali SAD, Meksiko i Kanada.

Trump se još i obavezao da će radna mjesta u SAD-u štititi uvođenjem uvoznih carinskih nameta za kompanije koje se budu preselile u Meksiko.

Izvor: Agencije