Meksiko: Deseci ubijenih u zatvorskoj pobuni

Broj ubistava u Meksiku u prvih pet mjeseci 2017. godine skočio je za 30 posto (Reuters)

Najmanje 28 zatvorenika ubijeno je u brutalnom obračunu između bandi u zatvoru u meksičkom ljetovalištu Acapulco, a riječ je o jednom od najnasilnijih sukoba u zatvoru zadnjih nekoliko godina.

Acapulco je najveći grad Guerrera, jedne od meksičkih država s najviše bezakonja, koja je i centar proizvodnje opijuma.

Krvoproliće je tim neugodnije za Meksiko, jer se dogodilo na dan kada je američki sekretar za državnu sigurnost John Kelly bio u posjeti državi Guerrero.

Dužnosnik za sigurnost Guerrera rekao je novinarima da je sukob planuo između protivničkih bandi u zatvorskom krilu maksimalne sigurnosti.

Borbe za tržište droge

Osim 28 žrtava, tri su osobe ozlijeđene.

Vlasti su pronašle tijela u tom strogo čuvanom krilu, a pod uvjetom anonimnosti, dužnosnik je rekao da su četiri tijela bez glave.

Nasilni kriminal buknuo je zadnjih mjeseci, a  2017. jedna je od najkrvavijih godina.

Broj ubistava u prvih pet mjeseci 2017. godine skočio je za 30 posto.

Narkobande se bore za kontrolu i za dio tržišta upražnjenog u januaru, kada je u Sjedinjene Države deportiran šef kartela Sinaloa “El Chapo” Guzman.

Kelly je doputovao u Meksiko u srijedu, a meksički dužnosnici nadaju se da će se sam uvjeriti u  napore koje Vlada ulaže u iskorjenjivanje proizvodnje opijuma.

 

Acapulco, nekada jedno od najpoznatijih ljetovališta holivudskih zvijezda, zadnjih godina je teren kojim vladaju bande i jedan od najsmrtonosnijih gradova na svijetu.

U sijedu je najmanje 14 osoba ubijeno u pucnjavi u sjevernoj državi Chiuaua, podsjeća agencija HIna.

Krvoproliće je novi primjer obračuna u kaznionici, pošto je lani 49 zatvorenika ubijeno u sukobu između zloglasnog kartela droge Zetas i njihovih protivnika u zatvoru u industrijskom gradu Monterrey.

Izvor: Agencije