Meksiko: HSBC-u kazna od 27,5 miliona dolara

HSBC se izvinio, saopćio da mijenja procedure, te da nastavlja poslovati u Meksiku (AP)

Najveća evropska banka HSBC kažnjena je sa 27,5 miliona dolara u Meksiku zbog nepoštivanja sistema protiv pranja novca, sedmicu nakon što je američki Senat oštro kritizirao banku jer je dozvoljavala klijentima da vrše transakcije u opasnim i tajanstvenim zemljama.

To je najveća kazna koju je Meksička komisija za bankarstvo i vrijednosne papire (CNBV) izrekla nekoj banci.

CNBV je kaznila britanskog bankarskog giganta zbog „nepoštivanja sistema protiv pranja novca“ kao i kašnjenje u izvještavanju o 1.729 neobičnih transakcija, neprijavljivanje 39 neobičnih transakcija, te 21 odbijenu transakciju.

Meksična kazna odvojena je od bilo kakvih nagodbi koje bi banka mogla postići s američkim Ministarstvom pravosuđa.

Analitičari predviđaju da se u tom slučaju radi o cifri od milijarde dolara, što je zasnovano na rekordnoj kaznio od 619 miliona dolara koju je banka ING odlučila da će platiti u junu zbog sličnih prekršaja.

Izvinjenje banke

Prošle sedmice, komisija američkog Senata navela je da je HSBC bio finansijer klijentima koji su prebacivali novac iz najopasnijih država na svijetu, uključujući Meksiko, Irak i Siriju, te stalno poslovala na područjima povezanim sa narko-bandama, terorističkim organizacijama i poreskim prevarantima.

U izvještaju je kritizirana „rasprostranjeno zagađena“ kultura u banci. Navodi se da je između 2007. i 2008. meksička filijala HSBC-a premjestila sedam milijardi dolara u američku filijalu.

Banka je ignorirala rizike poslovanja u zemljama poput Meksika, gdje cvjeta trgovina drogom, navodi se u izvještaju.

HSBC je izdao saopćenje u kojem se izvinio za činjenicu „da se nije striktno pridržavao bankarske regulative“. Banka je priznala da u prošlosti „ponekad nije poštovala standarde koje regulatori i klijenti očekuju“.

Banka je saopćila da je preduzela mjere kako bi prevazišla greške i dodala da je Meksiko i dalje prioritetno tržište.

HSBC je jedna od pet najjačih banaka u Meksiku, gdje posluje od 1970. U toj državi banka ima 1.400 ureda i šest miliona klijenata. HSBC je 2000. kupio banku Republic National Bank, a 2002. postao je većinski vlasnik Grupo Financiero Bital.

Izvor: Agencije