Meksiko isplaćuje odštete za ubistva civila

Masovna ubistva civila su jedno od brojnih sigurnosnih pitanja u Meksiku (AFP)

Meksička vlada potvrdila je da će obeštetiti porodice 15 ubijenih koji su bili dio egzekucije, koju je prošle godine izvela meksička vojska nad civilima u skandalu koji je osramotio predsjednika Enriquea Peñu Nieta i otvorio pitanje kršenja ljudskih prava koje čini vojska.

Vlada je najavila da će podijeliti 50 miliona pezosa (3,31 miliona dolara) između 13 porodica ubijenih civila prošlog juna u malom gradu Tlatlaya na jugoistoku države.

“Već smo dali prvu uplatu prvoj porodici”, potvrdio je Jaime Rochin, predsjednik Izvršne komisije za podršku žrtvama.

Dodao je kako će ta komisija, osnovana zbog žrtva organizovanog kriminala, platiti ostalim porodicama naknade ovih dana.

U masakru, koji se dogodio 30. juna 2014. godine, meksička vojska ubila je dvadeset i dvoje ljudi od kojih dvoje još uvijek nisu identifikovani. Petoro njih nisu ubijeni na isti način egzekucije.

Civili ginu u sukobima sa vojskom

Masovna ubistva meksičke vojske su jedno od brojnih bezbjednosnih pitanja koja narušavaju namjere predsjednika Nieta i skreću pažnju sa ekonomskih reformi i nasilja bandi koje je uzelo 100.000 života u posljednjih osam godina.

Prema podacima Ministarstva odbrane Meksika, najmanje 2.959 civila je ubijeno izmedu 2007. i 2012. godine tokom incidenata “agresije protiv vojnih lica”.

Samo 158 pripadnika vojske ubijeno u tim istim dogadajima.

Lokalni meksički list prijavio je, na osnovu informacija dobijenih od zvaničnih izvora, da su najmanje 628 civila ubijeno u sukobima sa vojskom, od kada je predsjednik Peña Nieto stupio na dužnost krajem 2012. godine.

Izvor: Agencije