Meksiko nudi 3,8 miliona dolara za El Chapa

Guzman je za vikend ponovo pobjegao iz zatvora na periferiji Mexico Cityja iz zatvora Altiplano na 90 kilometara zapadno od prijestolnice (EPA)

Meksička Vlada ponudila je nagradu od 3,8 miliona američkih dolara za hvatanje odbjeglog narkobosa Joaquina El Chapa Guzmana, izjavio je ministar unutrašnjih poslova Meksika Miguel Angel Osorio Chong, prenose agencije.

Ministar je rekao da je “Guzman mora da je računao na saučesništvo zatvorskog osoblja i ukoliko to bude potvrđeno, to bi predstavljalo čin izdaje”.

Vlada Meksika je otpustila zatvorske zvaničnike zbog osnovanih sumnji da su stražari pomogli El Chapu da pobjegne, prenio je AFP.

Guzman je nestao iz svoje ćelije kasno u subotu, iako je nosio narukvicu za praćenje i bez obzira na kamere koji su ga snimale 24 sata dnevno u njegovoj ćeliji, a pošto je bio iza rešetaka samo 17 mjeseci.

Ponižavajući udar

To je njegovo drugo bjekstvo od 2001. godine, što je ponižavajući udarac za meksičkog predsjednika Enriquea Penu Nieta i baca sjenku na njegovu aktuelnu državnu posjetu Francuskoj.

Guzman je tokom vikenda ponovo pobjegao iz zatvora na periferiji Mexico Cityja iz zatvora Altiplano na 90 kilometara zapadno od prijestolnice.

El Chapo je prvi put pobjegao iz zatvora prije 14 godina, kada je promakao vlastima skrivajući se u korpi za veš, a marinci su ga vratili u zatvor tek u februaru prošle godine, nakon što je uhvaćen u Mazatlanu u pacifičkom ljetovalištu u meksičkoj državi Sinaloa.

Izvor: Agencije