Meksiko prvi u zoni CONCACAF kvalifikacija

Nogometaši Meksika napravili su veliki korak prema plasmanu na Svjetsko prvenstvo 2014. godine u Brazilu, nakon što su u Kingstonu pobijedili domaću Jamajku 1:0 i preuzeli vodstvo u završnoj rundi CONCACAF kvalifikacija.

Strijelac jedinog pogotka bio je Jesus Aldo de Nigris u 48. minuti. Bila je to prva pobjeda Meksika nakon tri uzastopna remija.

Meksiko vodi na tabeli kvalifikacija sa šest bodova, Panama ima pet, a Kostarika, SAD i Honduras po četiri boda. Jamajka je posljednja, bez bodova.

Plasman na SP-u iz zone Sjeverne i Srednje Amerike i Kariba (CONCACAF) izborit će prve tri reprezentacije, dok četvrto mjesto vodi u dodatne kvalifikacije s Novim Zelandom za još jednu vizu za Mundijal.

Historijski plasman

Kvalifikacije su nastavljene u utorak i na području Nogometne asocijacije Azije (AFC).

Veliki posao ka historijskom plasmanu na SP-u 2014. napravio je Oman, savladavši Irak sa 1:0 u meču grupe B.

Oman je preuzeo drugo mjesto u grupi sa sedam bodova zaostatka za Japanom, koji je ranije tokom dana osigurao učešće na Mundijalu 2014. u Brazilu, a sa utakmicom više „bježi“ dva boda trećeplasiranoj Australiji.

Japancima je bio dovoljan remi protiv Australije (1:1) da osigura jedno od prva dva mjesta koja vode na šampionat svijeta.

Južna Koreja je preuzela vodstvo u grupi A igrajući u gostima protiv Libana neriješeno 1:1. Izuzetno važan bod Korejci su osvojili golom u sedmom minutu sudijske nadoknade.

Pun pogodak zabilježio je Iran pobjedom u gostima protiv Katara (1:0), pa sa utakmicom manje zaostaje jedan bod za vodećima, Južnom Korejom i Uzbekistanom.

Izvor: Agencije