Meksiko: Roditeljima plaćaju da djecu šalju u školu

Na vrhuncu sezone žetve šećerne trske u Meksiku, među radnicima na plantažama i poljima je veliki broj maloljetnika, koji su prekinuli školovanje kako bi radili i izdržavali porodice, a jedan program roditeljima nudi novčanu pomoć kako bi djeca ostala u školskim klupama.

Albino se oprostio od djetinjstva sa 12 godina. Već četiri godine živi od žetve do žetve – šećerne trske, manga, krastavaca, paradajza i trešanja. Počeo je raditi kad mu je nasilnik u školi slomio ručni zglob.

“Nisam želio da me nastave tako maltretirati. Nisam se htio vratiti u školu. Tada sam odlučio da počnem raditi”, priča Albino.

Kaže kako su ga roditelji preklinjali da se ne ispisuje iz škole, ali sada, kao mnogi njegovi vršnjaci u poljima, pomaže im da prežive. Meksička Vlada procjenjuje da oko 2,5 miliona djece u toj zemlji radi.

‘Prospera’ pomaže školovanje

Jedan od načina sprečavanja dječijeg rada, koji se pokazao manje-više uspješnim, jeste plaćanje porodicama da djeca ostanu u školi. Program je nazvan Prospera (Napredak). Pokrenut 1997. godine, proširen je na još nekoliko zemalja.

Prema izvještaju Svjetske banke i UNICEF-a iz 2013. godine, zahvaljujući programu, broj djece između 12 i 15 godina koja rade manji je za 5,5 posto. Ali, program nije dostupan svim porodicama, naročito u ruralnim područjima.

Blizu 2.000 dolara koje Reynalda Barragan Pastrana i njene tri kćerke godišnje primaju promijenilo im je život. Kaže da bi se bez tog novca njena djeca ispisala iz škole.

“Kao dijete sam morala raditi u poljima. Život mi je bio težak. Zato sam uvijek željela da moja djeca bolje žive. Zahvaljujući programu, to im je omogućeno”, kaže Reynalda Barragan Pastrana, korisnica programa Prospera.

Osnivač Prospere kaže da je iskorjenjivanje dječijeg rada nemoguće i da sam program ne može riješiti problem.

Više u videosnimku…

Izvor: Al Jazeera