Meksiko uhapsio vođu narkokartela Zetas

Američki State Department ponudio je nagradu od pet miliona dolara za bilo kakve informacije o Trevinu (Reuters)

Meksičke sigurnosne snage uhapsile su vođu narkokartela Los Zetas, Alejandra Trevina Moralesa, u državi Nuevo Leon, izjavili su meksički državni izvori.

Alejandro Trevino Morales, jedan od najtraženijih ljudi u Meksiku, poznat je i pod nadimcima “Omar” i ” Z-42”. On je brat prethodnog lidera ove kriminalne grupe Miguela Angela Trevina, koji je uhapšen 2013. godine.

Novo hapšenje obavljeno je nekoliko dana nakon što su vlasti uhapsile Servanda Gomeza, vođu “Vitezova templara”, drugog utjecajnog narkokartela u Meksiku, prenose lokalni mediji.

Zetas se raspada

Američki State Department ponudio je nagradu od pet miliona dolara za bilo kakve informacije o Trevinu. Meksičke vlasti su ponudile dva miliona dolara.

“Omar Trevino je zadnji vođa Zetasa koji je bio na slobodi“, kazao je za AFP Mike Vigil, penzionisani šef međunarodnih operacija Američke uprave za suzbijanje narkotika.

On je dodao da će se ovim hapšenjem stvoriti velika rupa u rukovodstvu Zetasa.

“Problem bi bio ako se kartel Zetas udruži sa drugim organizacijama, to bi moglo dovesti do nasilja u smislu unutrašnje konkurencije“, zaključio je on.

Meksičke vlasti su nedavno uhapsile glavnog čovjeka velikog narkokartela ”Vitezovi templari”, koji je tražen godinama.

Servando Gomez Martinez, poznat kao “La Tuta”, uhapšen je u petak u gradu Morelia, u državi Michoacan.

Novinar Al Jazeere John Holman iz Mexico Cityja je tada javio da je Martinez uhapšen “bez incidenta”.

Izvor: Al Jazeera i agencije