Meksiko: Ukradeno tijelo vođe narko kartela

Lazcano je dezertirao iz specijalnih vojnih jedinica i otpočeo brutalni šestogodišnji rat s vlastima i drugim narko kartelima i bandama (AP)

Heriberto Lazcano, vođa meksičkog narko kartela Zetas, ubijen je u nedjelju ujutro u okršaju s meksičkim marincima u sjevernoj državi Coahuila, na granici s Texsom, a u ponedjeljak ujutro je naoružana grupa ukrala njegovo tijelo iz mrtvačnice, saopćili su u utorak meksički dužnosnici.

Lazcano je dezertirao iz specijalnih vojnih jedinica i počeo brutalni šestogodišnji rat s vlastima i drugim narko kartelima i bandama.

Pripadnici njegova narko kartela, jednog od dva najmoćnija u Meksiku, kontroliraju područje uzduž američke granice, ali i na jugu zemlje, sve do Gvatemale.

Prema riječima glavnog tužitelja države Coahila Homera Ramosa, marinci su u gradu Progreso ubili dvojicu muškaraca, a otisci jednog od njih su odgovarali Lazcanu.

Iz mrtvačnice je ukradeno tijelo i drugog muškarca, prenose američki mediji.

Hiljade mrtvih

Američka agencija za borbu protiv trgovine drogom (DEA) priopćila je kako još uvijek čeka potvrdu da je jedan od najozloglašenijih narko vođa u Meksiku ubijen.

Kartel Zetas se povezuje i s nedavnim ubistvom nećaka guvernera Coahuile.

Procjenjuje se da je oko 60.000 ljudi izgubilo život od početka obračuna meksičkih vlasti s bandama i kartelima 2006. godine.

Lazcano je najistaknutiji narko boss koji je uhvaćen u okviru ofanzive protiv kartela, koju je pokrenuo meksički predsjednik Felipe Calderon.

Meksičke vlasti su u ponedjeljak saopćile da su uhapsile jednog od komandanata Zetasa, povezanog s masakrom 72 imigranta, ubistvom Amerikanca Davida Hartleya, kao i sa dva masovna bjekstva iz zatvora 2010. godine.

Riječ je o Salvadoru Alfonsu Martinezu Escobedu, koji je uhapšen s još petericom svojih saradnika u subotu u gradu Nuevo Laredo, u sjevernoj meksičkoj državi Tamaulipas.

Izvor: Agencije