Meksiko: Uložene milijarde, željeznica stoji

Proteklih nekoliko godina Mexico City važi za progresivan grad u kojemu se uvode novi modeli prijevoza. Biciklističke staze i nove linije za autobuse prevoze milijune putnika. Ali, podzemna željeznica je ta koja svakodnevno prevozi većinu od 20 milijuna stanovnika.

Međutim, radovi i popravci na novim linijama otežavaju prijevoz radnika jednog od najvećih gradova na svijetu. Tijekom špice u Mexico Cityju milijuni radnika se doslovice moraju gurati centimetar po centimetar na putu do posla.

Mučno putovanje autobusima

I taj put svakog dana postaje sve dulji. Zatvoreno je više od polovice postaja na novoizgrađenoj liniji podzemne željeznice, zbog rizika da vlakovi mogu izletjeti iz tračnica.

Godine 2012, kada je nova linija puštena u promet, Diana Guerrero bila je oduševljena, da bi se danas to oduševljenje pretvorilo u mučno putovanje autobusima od jedne postaje do druge.

“Ovo je tek izgrađena linija. U redu je obavljati sitne popravke, ali nikako velike radove”, kaže ta stanovnica Mexico Cityja.

Kada je linija 12 otvorena, put do njezina posla skraćen je za sat. A danas joj treba dva sata više. Radove je obavljao konzorcij meksičkih i stranih kompanija. Optužbi je mnogo, ali još nije jasno zbog čega je putovanje po izdignutim dijelovima željeznice postalo rizično.

Navodno, tračnice su se istrošile mnogo više nego što je trebalo za godinu uporabe. Član gradskog vijeća Jorge Gavino predvodi istragu. Ali, čak se ni on ne usuđuje okriviti bilo koju kompaniju ili pojedinca.

“Umjesto da tražimo krivce, zajedno s gradskim servisima, fokusirali smo se na ponovno osposobljavanje linije 12”, kaže taj gradski vijećnik.

Uložene dvije milijarde dolara

Veći broj putnika ima samo podzemna željeznica New Yorka, zbog čega je ova u Mexico Cityju dugo bila simbol ponosa stanovnika tog grada. Gotovo 450.000 ljudi prevoženo je linijom 12, kada je radila u punom kapacitetu.

“Na liniji 12 nalaze se novi vagoni i ovu liniju često nazivaju zlatnom. Međutim, grad je u nju uložio već dvije milijarde dolara i uložit će još stotine milijuna dolara kako bi dostigli njezin puni kapacitet”, izvještava reporter Al Jazeere Adam Raney.

Gradonačelnik tvrdi da će za šest mjeseci linija 12 biti u potpunosti obnovljena i spremna za promet. Diana Guerrero samo želi da se linija osposobi kako bi mogla na vrijeme stizati na posao.

“Autobusi nisu dovoljni da prime sve putnike koji inače koriste podzemnu željeznicu”, objašnjava Diana.

Stav je to koji dijele još stotine tisuća radnika poput nje, dok provode sate čekajući da vlakovi dobiju zeleno svjetlo.

Izvor: Al Jazeera