Meksiko uzvratio SAD-u i uveo carine

Donald Trump zagovara sklapanje zasebnih trgovinskih ugovora (EPA)

Meksiko je u utorak uzvratio Sjedinjenim Američkim Državama i uveo carine na američki čelik i niz poljoprivrednih proizvoda, od svinjetine do whiskeya, što će posebno pogoditi savezne države u kojima su na vlasti republikanci.

Od utorka, Meksiko uvodi carine od 25 posto na američke proizvode od čelika, 20 posto na proizvode od svinjetine te jabuke i krompir, a 20 do 25 posto carina na razne vrste sira i whiskey.

Istovremeno, ukida carine na određenu kvotu uvoza svinjetine iz drugih zemalja, prenosi Hina.

Iowa, najranjivija država

Meksičko Ministarstvo ekonomije je u službenom glasniku objavilo popis američkih proizvoda na koje će se plaćati carina.

Vlada u Meksiku najavila je prošle sedmice protumjere na odluku američkog predsjednika Donalda Trumpa da uvede carine na uvoz čelika i aluminija te odlučila uzvratiti carinama na proizvode iz onih američkih saveznih država u kojima vlast drže republikanci.

Njih u novembru čekaju izbori, a jedna od ranjivijih država je Iowa, koja u Meksiko izvozi velike količine svinjetine i u kojoj je guverner republikanac Rod Blum.

Meksiko najavljenim mjerama želi naštetiti Republikanskoj stranci predsjednika Trumpa.

On je u martu uveo carine na uvoz čelika od 25 posto i 10 posto na uvoz aluminija, navodeći kao razlog nacionalnu sigurnost.

Evropska unija, Meksiko i Kanada bili su u početnoj fazi izuzeti od carina koje su stupile na snagu u martu.

‘Amerika na prvom mjestu’

Prošli četvrtak Washington je najavio ukidanje tog izuzeća i carine su stupile na snagu 1. juna.

Odluka je izazvala val kritika u pogođenim zemljama, ali i među istaknutim članovima Republikanske stranke.

Trump zagovara sklapanje zasebnih trgovinskih ugovora, a carinama nastoji da zaštititi američku industriju i radnike od onoga što on naziva nelojalnom međunarodnom konkurencijom,  što je ključna tema njegove politike “Amerika na prvom mjestu”.

Izvor: Agencije