Meksiko: Više zaštitarskih firmi – veća korupcija

U Meksiku približno 8.000 privatnih zaštitarskih firmi radi ilegalno (EPA)

Brz rast broja privatnih, neregulisanih zaštitarskih firmi u Meksiku doprinio je korupciji, zloupotrebama ljudskih prava i prekomjernoj upotrebi sile, pokazao je izvještaj Međuameričkog dijaloškog centra za političku analizu.

Bezakonje potaknuto organizovanim kriminalom i korupcijom izazvalo je potražnju za privatnim sigurnosnim službama, tržištu vrijednom milijarde dolara.

U Meksiku priblližno 8.000 privatnih zaštitarskih firmi, što je otprilike 80 posto zaposlenih u toj grani, radi izvan propisa Vlade.

“Nedostatak nadzora i provedbe doveo je do slučajeva gdje su korupcija, zloupotreba ljudskih prava i prekomjerna upotreba sile ostali skriveni”, rekao je James Bosworth, istraživač koji je radio na izvještaju.

Ogromno povećanje

Bosworth je rekao da čak i registrovane firme imaju malo poticaja da slijede pravila jer Vlada rijetko kažnjava one koji čine zlostavljanja ili izgubi trag vatrenog oružja, koje može završiti u rukama kriminalaca.

Vijeće za nacionalnu sigurnost procijenilo je da je 2016. formalna industrija, koja ne uključuje neregulisane zaštitarske firme, vrijedila 1,5 milijardi dolara, a to je povećanje za 180 posto u odnosu na 2012. godinu.

“Lakše je pronaći grupu prijatelja i početi pružati usluge lokalnim firmama koje trebaju sigurnost, ali ne mogu priuštiti cijene i poreze regulisanih preduzeća”, dodao je Bosworth.

Ministarstvo odbrane, koje izdaje licence za vatreno oružje privatnim zaštitarskim firmama, i Ministarstvo unutrašnjih poslova, koje registruje te firme, nisu odmah odgovorili na zahtjeve za komentar.

Izvor: Agencije