Mektić: BiH neće biti prihvatni centar za migrante

Od početka godine u BiH nelegalno je ušlo više od 7.000 osoba (Reuters)

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić odbacio je u utorak mogućnost da njegova zemlja postane prihvatni centar za migrante i izbjeglice koji pokušavaju doći do država članica Europske unije te je potvrdio kako će bosanskohercegovačke vlasti učiniti sve kako bi zaštitile svoje granice, ali i osigurale humanitarnu pomoć migrantima koji ipak stignu u Bosnu i Hercegovinu.

“Bosna i Hercegovina nema kapacitet postati prihvatni centar, i to sam jasno rekao u Bruxellesu”, kazao je on novinarima u Međugorju, gdje je sudjelovao na sjednici Predsjedništva Saveza gradova i općina entiteta Federacija Bosne i Hercegovine, na kojoj je glavna tema bila upravo izbjeglička kriza.

Mektić je izjavio kako su državne vlasti potpuno svjesne poteškoća s kojima se suočavaju neke općine, posebice one na području Unsko-sanskog kantona, gdje se koncentrira najveći broj migranata i izbjeglica, koji onda pokušavaju nastaviti put ka Hrvatskoj.

U BiH ušlo nešto više od 7.000 migranata

Potvrdio je kako je u tijeku opremanje središta za smještaj migranata i izbjeglica u jednom od bivših pogona Agrokomerca kod Velike Kladuše.

Na tom prostoru, kako je najavio, ubuduće će morati boraviti svi migranti i izbjeglice i oni više neće moći spavati u improviziranim naseljima.

Time će se, tvrdi Mektić, migrantima zajamčiti sva potrebna zaštita, a pomoći će se i lokalnim vlastima koje trenutačno same moraju snositi teret te krize.

Uz centar kod Velike Kladuše bit će otvoren i još jedan sličan u jednoj napuštenoj vojarni kod Sarajeva i time će se trajno rješiti problem smještaja migranata i izbjeglica, kojih je od početka godine u Bosnu i Hercegovinu ušlo nešto više od 7.000.

Mektić je potvrdio kako je policija identificirala skupinu od dvadesetak osoba koje su ilegalno ušle u Bosnu i Hercegovinu, a trenutno se nalaze na području Bihaća, sklonih nasilju i izgredima te konzumiranju droga.

Svi oni prebačeni su u imigracijsko središte zatvorenog tipa koje se nalazi kod Sarajeva i tamo će biti pod stalnim nadzorom kako bi se kontroliralo njihovo ponašanje.

Zapadni Balkan ne smiju biti žrtva krize

Ministar sigurnosti konstatirao je kako je ilegalna migracija ozbiljan problem, kako za Europsku uniju, tako i za zemlje zapadnog Balkana, pa se može rješavati samo zajedničkim djelovanjem.

“Problem dolazi iz Bugarske i Grčke, pa zemlje zapadnog Balkana ne smiju biti žrtve migrantske krize”, kazao je Mektić.

Iz Saveza općina i gradova Federacije upućen je poziv nadležnim institucijama u Bosni i Hercegovini i EU da pomognu u rješavanju izbjegličke i migrantske krize. 

Traže financijsku pomoć za lokalne zajednice koje su najviše pogođene krizom te primjenu europskih standarda kad je u pitanju podrška općinama.

Izvor: Al Jazeera i agencije