Mektić: BiH srlja u sunovrat

Mektić je pnovio da ne ulazi u pitanje je li revizija presude po tužbi BiH protiv Srbije bila potrebna. (Anadolija)

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić izjavio je da je proces revizije presude Međunarodnog suda pravde po tužbi Bosne i Hercegovine protiv Srbije za genocid izbijen iz institucija BiH i predan u ruke pojedinih nevladinih organizacija i sada je odgovornost onih koji su to uradili da proces vrate u okvire sistema i institucija.

Ponovio je da ne ulazi u pitanje je li revizija presude po tužbi BiH protiv Srbije bila potrebna.

“Činjenica je da institucije sistema nisu nijedan minut posvetile pažnju tome i to je tragedija za BiH. I dalje srljamo u čitavu prošlost. Evo sad smo u čitav problem uvukli diplomatiju, privatnim kanalima i utičemo poprečno i paralelno na rad naših diplomatskih predstavništva. Mislim da idemo u sunovrat i čitavu situaciju moramo vratiti u institucije sistema. Ne može Predsjedništvo da ignoriše situaciju da smo zapali u probleme u Ministarstvu vanjskih poslova, i da kao nadležan organ za vanjsku politiku ne raspravlja o tome. Ako razvalimo još i diplomatiju, onda imamo BiH u tim nekim granicama kakvu-takvu, ali vani je nemamo uopšte. Pozivam one koji su to izbacili, taj sistem rasprave i odlučivanja iz institucija, da se pod hitno vrati u institucije. Imamo onda šanse da stabilizujemo i smirimo situaciju, da donesemo pametne odluke – ovako srljamo u sunovrat”, izjavio je Mektić. 

Dodik zloupotrijebio referendum

Dotakao se i referenduma u entitetu Republika Srpska koji je, kako je kazao, “zloupotrebljen od strane SNSD-a i Milorada Dodika u predizbornu kampanju i ostvarivanje njihovih vlastitih političkih interesa”.

Prema njegovim riječima, referendum je izigran, raspisan je sedam dana uoči izbora, a potom volja naroda nije ispoštovana, jer je “Dan RS-a izbačen iz Zakona o praznicima RS-a”.

“Kako sada Milorad Dodik poziva sve političke partije da sjednemo i nađemo zajednički konsenzus oko revizije presude, kako nije pozivao tada kad se razgovaralo o 9. januaru, pa je samo sedam dana prije lokalnih izbora zakazao referendum, a poslije toga izigrao volju naroda na tom referendumu”, izjavio je Mektić.

Naglasio je značaj aktivnosti u smjeru rješavanja osnovnih problema građana BiH.

“Nisu u stanju da se bavimo životnim problemima građana? Kako rješavamo ekonomsku krizu u kojoj se nalazimo?  Zaduživanjem. Kako rješavamo ogromnu nezaposlenosti? Kako rješavamo rijeke mladih koji odlaze, kako rješavamo obrazovanje, zdravstvo? Kako rješavamo kriminal i korupciju? Kad ste čuli da su ključni ljudi rekli ‘dajte koji vam trebaju kapaciteti, šta vam treba da se obračunate sa kriminalom i korupcijom?’ To ne pominju”, rekao je Mektić. 

Izvor: Agencije