Mektić: Iz BiH protjerana osoba povezana s ISIL-om

Mektić najavljuje javnu kampanju o prevenciji terorizma (Fena)

Policijske agencije u Bosni i Hercegovini sinoć su privele jednu osobu za koju se vjeruje da je bliska oružanoj grupi Islamska Država Irak i Levant (ISIL), rekao je ministar sigurnosti Dragan Mektić.

Nakon što je pokušala ući u BiH, koristeći liberalizovani vizni režim, osoba je privedena, a potom deportovana i više neće moći ući na teritoriju BiH, kazao je Mektić, javlja reporter Al Jazeere Emir Skenderagić.

“Bh. policijske agencije jutros su protjerale osobu koja je blisko vezana s ISIL-om. Jučer je došao u BiH. Otkrili smo ga u posljednji trenutak”, rekao je ministar sigurnost BiH.

On nije mogao govoriti o tome gdje je ta osoba upućena.

Pojasnio je da postoji nekoliko spisaka na kojima su osobe bliske terorističkim aktivnostima. Na listi Vijeća sigurnosti UN-a su imena nekoliko državljana BiH, dok i BiH ima internu listu.

Borba protiv terorizma

“Mi u BiH smo u posljednjih nekoliko godina poduzeli mnogo radnji kako bi se eliminisalo sve ono što može predstavljati opasnost od terorizma. Najviše radimo na prevenciji, kako bismo što više eliminisali opasnosti od mogućeg terorizma”, kazao je Mektić.

Govoreći o problemu terorizma upozorio je da on poprima sve drastičnije oblike, ali je ključnim ocijenio prevenciju terorizma na šta se treba fokusirati i ulagati više budžetskih sredstava u obavještajne službe koje su ključne institucije za postizanje tog cilja.

“Terorizam svaki dan postaje sve veća opasnost u svijetu, posebno u Evropi. Postoji i stalna diskusija o tome da li je BiH ‘teroristička zemlja’. Poduzeli smo mnogo mjera da eliminišemo sve ono što se može nazvati terorističkom prijetnjom, a u posljednje vrijeme postignuti su zadovoljavajući rezultati kada je u pitanju prevencija terorističkih napada”, kazao je Mektić.

Evropska unija odobrila je Bosni i Hercegovini 18 miliona eura za prevenciju terorizma.

Veći dio tog novca bit će utrošen na prevenciju terorističkih aktivnosti te podizanje svijesti građana o tom problemu kako bi se svi zajednički borili protiv terorizma.

Ministar kaže da je važno raditi i na deradikalizaciji problematičnih osoba te socijalizaciji onih koji su nakon služenja kazne pušteni na slobodu, a predstavljali su prijetnju sigurnosti državi.

Najavio je i aktivnosti koje će doprinijeti sprečavanju krijumčarenja oružja koje može biti upotrijebljeno u te svrhe te je naglasio da bh. institucije prate i presreću aktivnosti koje se mogu dovesti u vezu s terorizmom.

Izvor: Al Jazeera i agencije