Mektić o mogućem izručenju pripadnika Gulenovog pokreta Turskoj

Mektić je pozvao političare da problem migranata ne pretvaraju u predizbornu kampanju (Anadolija)

Ministar bezbednosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić potvrdio je da Bosna i Hercegovina i Turska razgovaraju o mogućnosti izručenja turskih državljana, koje Ankara smatra sledbenicima imama Fethullaha Gulena, osumnjičenog za neuspeli puč u Turskoj 2016. godine.

On je za Deutsche welle rekao da “Bosna i Hercegovina i Turska imaju komunikaciju u vezi sa tim pitanjem i da Bosna i Hercegovina postupa u skladu sa molbama i zahtjevima iz Turske”.

“Taj postupak je u operativnoj fazi i ne mogu vam otkriti detalje, ali mogu da garantujem da će sve što ćemo u tom smislu učiniti biti u skladu s Ustavom i zakonima Bosne i Hercegovine. Bez obzira na to o kakvim se zahtjevima i molbama radi, mi ih nećemo ispuniti ako to ne bude u skladu sa našim Ustavom i zakonima”, poručio je Mektić.

Ministar bezbednosti je dodao da se Bosni i Hercegovini ne može ponoviti “slučaj Alžirska grupa”, jer će se postupati u skladu sa zakonom, ali i propisima koji regulišu međudržavnu saradnju na bezbednosnom planu.

Moguće izručenje preko Interpola

“Bosna i Hercegovina je članica Interpola i ako se putem Interpola za nekim raspiše potjernica, onda je to za nas postupanje u skladu sa zakonom. Ne znam da li će to da liči na ‘slučaj Alžirska grupe’, ali sam siguran da će naši postupci biti u skladu sa propisima Bosne i Hercegovine i propisima međunarodnih organizacija kojima smo mi pristupili. Ne mogu da prejudiciram da li će se nešto dogoditi u tom smislu, ali morate znati da države svakodnevno jedna od druge traže krivično-pravnu i međunarodnu pomoć. Mi ne možemo a priori da odbijemo zahtjev Turske za neku pomoć, ali sve mora biti u skladu sa našim zakonima i interesima Bosne i Hercegovine”, ističe Mektić.

Politička analitičarka iz Sarajeva Ivana Marić za DW podseća da su vlasti BiH pogazile ljudska prava pripadnika tzv. “Alžirske grupe” 2002. godine kada su šest osoba alžirskog poekla isporučile SAD gde su završili u ozloglašenom zatvoru Gvantanamo.

Priču o izručivanju pripadnika pokreta imama Gulena iz Bosne i Hercegovine u Tursku aktuelizovala je nedavna deportacija šestorice turskih državljana sa Kosova.

Premijer Kosova Ramush Haradinaj zbog toga je smenio ministra unutrašnjih poslova i šefa obaveštajne službe te sada trpi žestoke kritike turskog predsednika Recepa Tayyipa Erdogana.

Izvor: Agencije