Mektić: Opasnost od terorizma ne treba preuveličavati

Mektić tvrdi kako su tačni podaci da je dosad 226 osoba iz Bosne i Hercegovine učestvovalo u borbama na sirijsko-iračkom ratištu (Arhiva)

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić izjavio je u ponedjeljak kako policijske agencije i obavještajna služba te zemlje imaju precizne podatke o svakom bh. državljaninu koji se borio ili još uvijek bori na sirijsko-iračkom ratištu te da taj problem ne umanjuje, ali da se odlučno protivi preuveličavanju opasnosti koju predstavlja.

Mektić je u Banjoj Luci učestvovao na forumu Narodne skupštine bh. entiteta Republika Srpska posvećenom problemima borbe protiv terorizma i organiziranog kriminala.

Novinarima je rekao kako vlasti u Bosni i Hercegovini poduzimaju odlučne mjere u suočavanju s problemom terorizma, ali i radikaliziranja muslimana u Bosni i Hercegovini.

“Sve do jedna osoba koja se vratila s ratišta [u Siriji i Iraku] pod kaznenom je obradom, pretražene su im kuće, stanovi i poslovni objekti i oduzeti predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz počinjenog kaznenog djela”, kazao je Mektić.

Raspisano 36 potjernica

Istakao je kako su jedini tačni podaci da je dosad 226 osoba iz Bosne i Hercegovine učestvovalo u borbama na sirijsko-iračkom ratištu.

Rekao je da ih je 115 još uvijek tamo, 65 ih je poginulo, a 46 osoba vratilo se u Bosnu i Hercegovinu i u toku je njihovo procesuiranje.

Potvrdio je kako je trenutno raspisano 36 potjernica za osobama koje nisu dostupne pravosudnim tijelima Bosne i Hercegovine.

“To su službeni pokazatelji, za sve te osobe imamo ime i prezime, a sve druge tvrdnje su netačne”, kazao je Mektić, ističući kako bh. vlasti neće uskratiti javnosti pravo ni na jednu informaciju o terorističkoj opasnosti, uz izuzetak obavještajnih podataka koji mogu ugroziti istrage.

Ostale brojke koje se spominju Mektić je opisao kao proizvoljne tvrdnje “samozvanih eksperata za sve i svašta”.

Dodao je kako se znatno veća pažnja nego prije posvećuje pitanju deradikalizacije osoba povezanih s oružanim grupama.

Posebne mjere

Glavni centri radikalizacije, kako je pojasnio, nekoliko su dobro poznatih izoliranih lokalnih zajednica, no takvih pojava, tvrdi, ima i van tih sredina.

Kako je rekao Mektić, Bilal Bosnić, koji je osuđen na sedam godina zatvora zbog podrške terorizmu, i njemu slične osobe pod posebnim su mjerama, čiji je cilj spriječiti da oni u zatvoru radikaliziraju druge osuđenike.

“Dođemo li do pravih motiva, tek onda možemo uticati na deradikalizaciju”, konstatirao je Mektić.

Izvor: Agencije