Mektić: Politika se duboko umiješala u rad bh. policije

Dragan Mektić: Propao još jedan pokušaj dogovora o tome gdje će u BiH biti sjedište ureda za saradnju s EUROPOL-om (Reuters)

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić upozorio je u srijedu kako se politika u toj zemlji “duboko umiješala” u djelovanje policijskih agencija, ustvrdivši kako je to učinjeno s ciljem sprječavanja učinkovitih istraga koje bi dovele do optužnica protiv političara, prenosi Hina.

On je to rekao na konferenciji za novinare u Sarajevu, komentirajući činjenicu da je propao još jedan pokušaj dogovora među različitim policijskim agencijama o tome gdje će u Bosni i Hercegovini biti sjedište ureda za suradnju s EUROPOL-om, o čemu se bezuspješno pregovara tri godine.

“EUROPOL sada zbog toga najavljuje raskid ranije potpisanog sporazuma o operativnoj saradnji”, kazao je Mektić, podsjećajući kako je Bosna i Hercegovina jedina država na europskom kontinentu koja nema uspostavljen ured za suradnju s policijskom agencijom Europske unije.

‘Banalan i besmislen sukob’

Razlog za to je tipičan za Bosne i Hercegovine, konstatira Hina.

Ministarstvo unutarnjih poslova bh. entiteta Republika Srpska traži da taj ured bude smješten u kompleksu u Sarajevu u kojemu su Parlamentarna skupština i Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, a sve druge policijske agencije traže da to bude u zgradi u kojoj je Direkcija za koordinaciju policijskih tijela Bosne i Hercegovine.

Mektić smatra kako je riječ o potpuno banalnom i besmislenom sukobu, koji samo priječi da Bosna i Hercegovina dobije pristup EUROPOL-ovim bazama podataka bitnim za borbu protiv organiziranog kriminala i terorizma.

Upozorava ipak kako je u pozadini puno opasniji plan, čiji je cilj spriječiti učinkovite istrage koje mogu dovesti do političara u vlasti i njihovog kriminala, prenosi Hina.

Izvor: Agencije