Mektić: Regija i EU zajedno mogu riješiti problem migracija

Migranti i izbjeglice se preko BiH nastoje dokopati Hrvatske, odnosno Evropske unije (Reuters)

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine, Dragan Mektić smatra da “problem ilegalnih migracija zahtjeva regionalni, pa i zajednički evropski pristup jer se jedino na taj način mogu postići očekivani rezultati”.

Mektić je to izjavio na sastanku u Bruxellesu kojeg je, na temu migracija, sigurnosti, kontroli granica i viznoj politici, sazvalo Vijeće Europske unije i kojem prisustvuje šest ministara unutarnjih poslova država Zapadnog Balkana, prenosi Anadolija.

Domaćin sastanka je povjerenik za migracije i unutarnja pitanja Europske unije, Dimitris Avramopoulos.

Zaključeno je da jačanje efikasnosti kontrole granica, borbe protiv krijumčarenja ljudi i zajedničko suzbijanje ilegalnih migracija ostaje u vrhu proriteta za EU i države Zapadnog Balkana.

Ministar Mektić je upoznao skup s izazovima s kojima se suočava BiH zbog povećanog dolaska migranata i izbjeglica od početka godine.

Ministri država Zapadnog Balkana i EU potvrdili su da će “nastaviti suradnju u borbi protiv odlaska na strana ratišta, suzbijanju nasilnog ekstremizma i radikalizma te borbi protiv ilegalne trgovine oružjem”.

Više od 6.500 migranata ušlo u BiH

I nedavno su se predstavnici ministarstava unutarnjih poslova i tijela vlasti država regije zaduženih za pitanja imigracija i azila okupili, ali u Sarajevu, te zaključili kako se izbjeglička i migrantska kriza mora zadržati pod punom kontrolom.

Usuglasili su se tada o poduzimanju operativnih mjera sa ciljem presjecanja ilegalnih migrantskih ruta.

Sarajevska konferencija održana je na inicijativu Bosne i Hercegovine koja je od početka godine suočena s pojačanim valom izbjeglica i migranata koji pristižu iz Grčke preko Albanije te Srbije i Crne Gore.

Prema raspoloživim podacima, u razdoblju od početka godine sve do polovice lipnja Službi za poslove sa strancima Bosne i Hercegovine prijavljeno je 6.513 nezakonitih migranata, od kojih je 5.887 iskazalo namjeru da zatraži azil, dok je njih 611 podnijelo takav zahtjev.

Nijednom migrantu nije odobren azil u BiH, a od ukupnog broja migranata koji su ušli, njih 70 posto je napustilo BiH.

BiH je po Sporazumu o readmisiji iz Hrvatske prihvatila 292 lica, dok je 571 migrant iz BiH vraćen u druge države po istom osnovu, potvrdilo je Vijeće ministara BiH.

Izvor: Al Jazeera i agencije